Secretul sarmalelor din Moldova. Cât orez se pune la un kilogram de carne, de fapt

Ana Anitoiu 13.10.2021, 17:55
Secretul sarmalelor din Moldova. Cât orez se pune la un kilogram de carne, de fapt

Secretul sarmalelor din Moldova ce se topesc în gură stă în cantitatea de orez ce se pune la un kilogram de carne. Alte reguli aparent banale sunt la fel de importante pentru ca acest fel tradițional de mâncare să iasă foarte gustos.

Cât orez se pune la un kilogram de carne pentru sarmale

În cazul în care cantitatea de orez din sarmale este incorectă, sarmalele pot ieși prea moi sau prea tari. Ca să fie potrivite, trebuie respectate proporțiile corecte. Mai exact, la un kilogram de carne se pun 100 de grame de orez, după ”regula lui 10%”.

Prin urmare, în cazul în care trebuie să iasă o cantitate mai mare de sarmale, se multiplică aceste cantități direct proporțional. La două kilograme de carne se pun 200 de grame de orez, la trei kilograme de carne se adaugă 300 grame de orez și așa mai departe.

Secretul sarmalelor din Moldova. Cat orez se pune la un kilogram de carne, de fapt
Sarmale in foi de varza

Rețetă de sarmale moldovenești. Ingrediente

Pentru o oală cu sarmale moldovenești autentice este nevoie de următoarele ingrediente:

 • 1 kg de carne tocată de porc și de vită,
 • costiță afumată, după gust
 • 100 g orez,
 • 3-4 kg varză acră,
 • ceapă,
 • ulei pentru prăjit,
 • 3-4 linguri de bulion,
 • câteva frunze de dafin,
 • cimbru,
 • mărar,
 • sare,
 • piper.

Rețetă de sarmale moldovenești. Mod de preparare

Înainte de orice altceva, se curăță varza de frunzele exterioare și de cotoare și se aleg foile în care vor fi împăturite sarmalele. Dacă varza este prea acră sau prea sărată, frunzele se spală într-una sau mai multe ape. Este bine ca apa să fie călduță.

Apoi, se curăță, se spală și se toacă mărunt ceapa, se pune la călit în puțin ulei, la foc mic. Când devine sticloasă, se adaugă orezul spălat înainte. Se ține la foc mic pentru două minute, amestecând continuu, ca să nu se prindă.

Se pune carnea tocată într-o oală mare, după care se adaugă ceapa și orezul călite, piper măcinat, cimbru uscat și mărar tocat. Se toarnă și o ceșcuță de apă rece, ce frăgezește carnea.

Un alt truc pentru cele mai bune sarmale este ca acestea să fie fierte într-o oală de lut al cărei fund se acoperă cu câteva frunze de varză, ca să nu se ardă niciuna dintre sarmale. Acestea se pun în cerc, în picioare. Se pune și afumătură printre ele, pentru un gust mai bun. La final, se acoperă cu o farfurioară, ca să fiarbă uniform.

Sarmalele moldovenești se lasă la fiert aproximativ trei ore, la foc mare, până când dau în clocot, după care se mai lasă aproximativ 40 de minute la foc mai mic. Din când în când, bunica mai completează cu apă și se mai învârte oala ca să nu se lipească sarmalele.

Însă, timpul de fierbere pentru sarmale poate să difere în funcție de cuptor și de oală. De aceea este bine să fie verificate. Când sunt gata, se pot servi cu smântână din belșug și mămăligă sau pâine.