Secretul pentru cea mai bună ciorbă de potroace. Gospodinele îl folosesc de fiecare dată

Ioana Bucur 02.01.2021, 17:45
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de potroace. Gospodinele îl folosesc de fiecare dată

Nimic nu este mai bun, după o saptămână de mese copioase, în care cuvântul „dietă” nu a existat, decât o porție babană de ciorbă de potroace. Se spune că te poate „drege” după abuzuri culinare și chiar trezi din mahmureală, însă doar dacă este preparată ca la carte! Află secretul pentru cea mai bună ciorbă de potroace. Gospodinele îl folosesc de fiecare dată.

Cum și-a căpătat numele celebra ciorbă de potroace

Despre faimoasa ciorbă de potroace a scris până și regretatul Radu Anton Roman, autorul enciclopediei gastronomiei românești, „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”. Acesta a explicat că „potroacă înseamnă sărătură, nu altceva, o zeamă reparatorie de după „chindiile” cumplite ale Valaho-Balcaniei, care scoate în mod tradițional veninul din bețivi, mahmureala din nași și untul din bucătari”.

Însă, pentru a beneficia pe deplin de efectele sale reparatorii, pașii din rețetă trebuie respectați cu sfințenie. Iată cum se face cea mai bună ciorbă de potroace:

Rețetă ciorbă de potroace

„Este o ciorbă perfectă, completă, servită fierbinte cu o bucată zdravănă de pâine și ardei iute nu mai cere nicio completare… iar realizarea ei este extrem de simplă”, scria Radu Anton Roman în enciclopedia sa, „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”.

Ingrediente

 • 500 de grame de bucăţi de zburătoare de casă, pot să fie de la mai multe feluri de zburătoare
 • 400 de grame de măruntaie, fără de care ciorba nu are gustul autentic: pipote inimă, ficat
 • două cepe
 • 400 de grame de: morcov, păstârnac, ţelină
 • două linguri de orez
 • 20 boabe de piper
 • 200 mililitri de smântână
 • două ouă
 • leuştean
 • un litru de zeamă de varză murată ( potroacă)
 • patru litri de apă

Mod de preparare

Pentru a face ciorbă de potroace, întâi trebuie să se spele și să se lase la uscat bucîțile de zburătoare și măruntaiele acestora. Apoi, se taie zarzavaturile mărunt. Se pun cei patru litri de apă într-o oală, cu o linguriță rasă de sare și se adaugă carnea plus măruntaiele. După ce clocotește bine, se strânge și se îndepărtează spuma. După acest pas, se pun zarzavaturile și piperul.

După aproape o oră în care a fiert la foc mic, se adaugă și orezul bine spălat. Chiar dacă, la prima vedere, două linguri pari foarte puțin, este cantitatea ideală în acest preparat. După aproximativ zece sau 15 minute, timp în care orezul a fiert, se adaugă zeama de varză murată – potroaca – ce va săra și acri, dând adevărata aromă oricărei ciorbe de potroace.

Oala se mai lasă la fieet câteva minute, timp în care se bat, separat, gălbenușurile cu smântână și cu un pic de zeamă din oală. Se îndepărtează oala de pe foc, se pune smântâna bătută și se lasă puțin la răcit. Câteva minute mai târziu, se adaugă leușteanul tocat mărunt. Lăsați aromele să se întrepătrundă bine, apoi serviți fierbinte, cu, în mod ideal, o felie de pâine făcută în casă și cu ardei iute, pentru cei care se încumetă.

Secretul pentru cea mai bună ciorbă de potroace

Trucul folosit de cele mai iscusite gospodine, de fiecare dată când pregătesc ciorbă de potroace este următorul: gălbenușurile de ou se bat separat. Apoi, se adaugă smântâna, treptat, până se obține un amestec omogen. Abia apo se adaugă în compoziția ciorbei fierbinte, astfel încât să se dilueze uniform în zeamă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI