Secretul pentru cartofii prăjiți. Ce trebuie să faci cu ei înainte să-i pui în tigaie, ies super crocanți

Ioana Bucur 26.10.2021, 11:19
Secretul pentru cartofii prăjiți. Ce trebuie să faci cu ei înainte să-i pui în tigaie, ies super crocanți

Cu sos de roșii, cu brânză rasă, cu sare, cu verdețuri, combinațiile par nesfârșite și toate sunt delicioase, dacă folosim un truc simplu, considerat asul din mâneca bucătarilor. Secretul pentru cartofii prăjiți extra crocanți, ca la restaurant, este o etapă simplă pe care mulți o sar.

Cum se obțin cartofii prăjiți crocanți

Un film, un serial, un meci de fotbal, parcă toate se văd mai bine cu o gustare delicioasă în față. Pentru cei mai mulți români, plăcerea vinovată nu sunt chipsurile sau popcornul, ci cartofii prăjiți.

Din păcate, cei făcuți acasă nu ies aproape niciodată la fel de crocanți precum cei cumpărați de la restaurant, iar asta se întâmplă pentru că se sare peste o etapă importantă a procesului de preparare.

Așadar, secretul pentru cartofii prăjiți crocanți, dar cu interior moale, constă în două ingrediente banale: sarea și oțetul.

Înainte de a fi tăiați și puși în tigaie, cartofii trebuie fierți în apă cu sare și oțet. Aceste ingrediente simple vor avea unu efect surprinzător, schimbându-le textura. Oțetul va frăgezi cartofii, iar sarea va ajuta la eliminarea amidonului în exces, ceea ce îi va împiedica să se lipească unii de alții în timpul prăjirii.

Secretul pentru cartofii prăjiți

Mod de preparare

Se pune pe foc o oală încăpătoare cu apă, câteva linguri de oțet alb și o lingură mare de sare. Cartofii curățați sau în coajă, în funcție de preferințe, se pun în vas și se lasă la fiert.

După ce fierb, se scot din apă și se taie ca în mod normal. În tot acest timp, se pune pe aragaz un vas cu ulei la încins. Cartofii se prăjesc până devin aurii, apoi se pun într-un castron de metal și se adaugă sare. Se mai pot servi și cu cașcaval sau brânză rasă, dar și cu sosuri sau alte condimente.

Un alt aspect de care ar trebui ținut cont este tipul de ulei folosit pentru prăjit. Un britanic care deține în capitala Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord trei restaurante specializate pe ”fish and chips”, adică pește pane cu cartofi prăjiți, a dezvăluit câteva secrete.

„Eu folosesc ulei de arahide pentru că se comportă bine la temperaturi foarte mari, fără să se ardă. Este nevoie de un ulei bun, iar acesta este cel mai bun, inclusiv datorită aromei. Un mic truc este să scoți cartofii și să-i strângi, dar ai nevoie de mâini de chef pentru asta.

Folosește ulei de calitate, ia-ți o friteuză de masă și folosește cartofi Maris Piper. Dedică puțin timp pentru tăierea lor, astfel încât să aibă forma pe care o preferi. Taie-i frumos și egal, ca să se gătească în același timp”, a spus proprietarul de restaurante, care are mare succes cu rețeta lui de ”fish and chips”, conform dailystar.co.uk.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...