Secretul lui chef Cătălin Scărlătescu pentru ciorba de burtă. Cel mai important ingredient

Iancu Andreea 14.05.2022, 11:19
Secretul lui chef Cătălin Scărlătescu pentru ciorba de burtă. Cel mai important ingredient

Ciorbele sunt preferatele românilor, însă dintre toate, ciorba de burtă este cea pentru care mulți calcă pragul restaurantelor, fiind evitată de unele gospodine. Pentru că necesită mai multă atenție la preparare, chef Cătălin Scărlătescu a dezvăluit secretul său pentru ciorba de burtă, astfel încât să nu mai dai greș niciodată când o pregătești. Este mai simplu decât ți-ai fi imaginat.

Ingredientul secret folosit de chef Cătălin Scărlătescu pentru ciorba de burtă. Așa iese delicioasă

Una dintre rețetele preferate de români este ciorba de burtă. Aceasta este originară din bucătăria turcească și a ajuns să fie îndrăgită și în țara noastră. Pentru că este un preparate aparte, el se regăsește adesea în restaurante și este pregătit inclusiv de bucătarii cu experiență precum chef Scărlătescu. Juratul de la Antena 1 a ales să dezvăluie secretul său pentru ciorba de burtă, care va ajuta la îmbunătățirea gustului final al preparatului.

Chef Scărlătescu a împărtășit cu admiratorii săi una dintre tainele bucătăriei, menționând care este ingredientul simplu de care orice gospodină ar trebui să țină cont pentru ca rețeta de ciorbă de burtă să iasă delicioasă. Totul pleacă de la baza oricărei ciorbe, și anume apa. Bucătarul susține că aceasta trebuie să fie „stătută” pentru a elimina din gustul de clor pe care îl regăsim în apa de la robinet.

„Primul secret e cum îţi alegi apa cu care faci ciorba. Nu v-a trecut niciodată prin cap să lăsaţi apa din care facem ciorbă cel puţin 24 de ore să stea. De ce florarii pun tot timpul apă stătută la flori, pentru că mai zboară din clor. Şi pe urmă sunt multe alte secrete. Important e cum alegi ingredientele. Carnea se fierbe în funcţie de tipul de carne cumpărat şi aici trebuie să ştii să cumperi materia primă, iar eu sunt campion mondial la aşa ceva!”, a explicat Cătălin Scărlătescu.

Rețeta de ciorbă de burtă a lui chef Scărlătescu
Cum pregătești o rețetă savuroasă de ciorbă de burtă

Rețeta de ciorbă de burtă

Ingrediente:

  • picior de vită 700 gr,
  • picior porc 1 kg,
  • morcovi 150 gr (2 bucăți),
  • țelină 200 gr (o jumătate),
  • cartofi 400 gr (4 bucăți),
  • ceapă 250 gr (3 bucăți),
  • usturoi 200 gr (4 căpățâni),
  • 10 ouă (gălbenușuri),
  • smântână — o cutie,
  • sare 80 gr,
  • oțet 40 ml,
  • burtă de vită 1,4 kg.

Mod de preparare:

Începe prin a pune la fiert piciorul de vită într-o oală încăpătoare, umplută cu apă. Atunci când carnea și măduva încep să se desprindă de pe oase, se scot oasele și se strecoară zeama obținută. În aceeași oală, se pune la fiert și piciorul de porc, repetându-se procedura de mai sus.

Separat, se adaugă zeama strecurată de la fiertura de vită și porc și se pun morcovii, țelina, cartofii, ceapa întreagă, dar curățată în prealabil. După ce legumele au fiert, se scot și se scurg. Acestea se vor pasa într-un blender, iar pasta obținută se adaugă în oală. De asemenea, se curăță usturoiul și se zdrobesc cățeii de usturoi, pasta obținută fiind trecută prin strecurătoare. Ea se adaugă, de asemenea, în oală.

Într-un bol, se vor separa ouăle, cele 10 gălbenușuri formând o cremă. Albușurile se pot păstra pentru alte preparate. Peste crema de gălbenușuri se adaugă smântâna și se amestecă bine până devine omogenă. Între timp, se pregătește și burta de vită pentru ciorbă, care se pună într-o oală la fiert, după ce a fost curățată bine și fiartă anterior. Se fierbe până dă în clocot și până ce aceasta se poate pătrunde cu furculița. Burta fiartă se scoate și se lasă la scurs timp de câteva minute, iar zeama rezultată se aruncă. Aceasta se adaugă în oala principală de ciorbă. Ciorba de burtă se servește caldă, alături de smântână, usturoi și ardei iute, în funcție de preferințe.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...