Secretul japonezilor în caz de cutremur. Ce țin în casă în cazul unui seism puternic, așa se protejează

Beatrice Dumitru 06.02.2023, 19:48
Secretul japonezilor în caz de cutremur. Ce țin în casă în cazul unui seism puternic, așa se protejează

Japonia este o țară care s-a confruntat cu multe dezastre naturale și din acest motiv a devenit una dintre cele mai bine pregătite națiuni de pe pământ în astfel de situații. Copii învață încă din școli cum să se protejeze, iar din casele japonezilor nu lipsește un obiect la care apelează în caz de cutremur, fiind recomandat de specialiștii din această țară.

Cum se protejează japonezii de cutremure

Capacitatea de a inova, de a investi, de a educa și de a învăța din greșelile trecute a făcut din Japonia cea mai pregătită țară din lume în caz de seisme. Având în vedere regularitatea cutremurelor din Japonia, casele sunt construite pentru a respecta standardele de rezistență la seisme care au fost stabilite prin lege, care se aplică și școlilor și clădirilor de birouri. Se spune că aproximativ 87% dintre clădirile din Tokyo rezistă la cutremure.

Aproape că nu e an în care Japonia să nu fie zgâlțâită de cel puțin un cutremur de peste șase grade pe scara Richter, iar cele care provoacă pagube mari vin cam o dată la zece ani. În acastă țară, un rol important în evitarea unor dezastre de proporții îl are pregătirea sistematică a populație, iar din casele japonezilor nu lipsește o masă foarte rezistentă, care se transformă în adăpost temporar în timpul cutremurului. Refugiul sub masă este recomandat de specialiștii de aici.

Secretul japonezilor în caz de cutremur. Ce țin în casă în cazul unui seism puternic, așa se protejează
Japonezii stau sub masă în timpul cutremurelor. Sursa foto: Unsplash

Cel mai mare cutremur din Japonia

De asemenea, în timpul seismului japonezii sunt învățați care sunt primele decizii pe care trebuie să le ia. Dacă unda îi prinde afară, toți se așază pe un genunchi, pe mijlocul străzilor, așa cum învață la șoală. De la o vârstă fragedă, școlarii sunt educați cu privire la cel mai bun mod de a se proteja și de a rămâne în siguranță în cazul unui cutremur. Cea mai comună metodă în timpul exercițiilor este să se bage sub bănci și să se țină de picioarele acesteia până când se termină seismul.

Japonia învață și din evenimentele trecute. În 1995, orașul Kobe a fost lovit de devastatorul cutremur Hanshin Awaji, care a ucis 5.000 de oameni și a distrus zeci de mii de case. Pe 11 martie 2011, a fost zguduită de un cutremur de nouă grade pe scara Richter, al cincilea ca magnitudine de când se măsoară seismele în lume, adică din 1900, și cel mai grav din această țară. În aprilie 2016, un roi seismic a lovit prefectura Kumamoto provocând 49 de victime și 1.100 persoane rănite.

În Japonia sunt în total peste 127 de milioane de locuitori, din care numai capitala Tokyo are aproape cât toată România, adică peste 16 milioane de locuitori

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...