Secretul găsit în munții Hunedoarei. Au fost lăsate acolo de pe vremea romanilor, sunt adevărate comori

Iancu Andreea, Camelia Moldoveanu 28.11.2021, 09:18
Secretul găsit în munții Hunedoarei. Au fost lăsate acolo de pe vremea romanilor, sunt adevărate comori

Istoria țării noastre și a poporului român este strâns legată de daci și romani. Aceștia din urmă au lăsat o mulțime de dovezi care atestă existența lor pe plaiurile mioritice. De curând arheologii au descoperit secretul de pe vremea romanilor, păstrat în munții Hunedoarei. Puțini se așteptau să găsească astfel de vestigii importante.

Care este secretul din munții Hunedoarei, care datează de pe vremea romanilor

Fiecare colț al țării noastre ascunde câte o poveste din trecut, un fragment din istoria noastră. De curând, un secret a fost descoperit în munții Hunedoarei, acolo unde arheologii au aflat un aspect important ce datează de pe vremea romanilor. Chiar pe crestele din apropierea fostei capitale și cel mai important centru militar, religios și politic al statului dac, Sarmizegetusa Regia, romanii au lăsat urme ale războaielor purtate cu dacii.

Astfel, arheologii au identificat de curând mai multe „castre de marș” ale romanilor, locuri în care armatele împăratului Traian obișnuiau să își așeze taberele. Aceste vestigii istorice reprezintă un element important pentru a cunoaște cadrul în care au avut loc războaiele daco-romane. Aceste „castre de marș” înfățișează traseul pe care romanii l-au urmat pentru a invada cetățile dacilor. Ele urmăresc trase pe crestele montante ale Munților Parâng, Șureanu și Orăștie, însă cele mai spectaculoase sunt castrele de la Comărnicel.

Care este secretul descoperit în munții Hunedoarei, de pe vremea romanilor
Castrele romane de marș descoperite în Munții Hunedoarei
foto – adevarul.ro

„Au fost construite trei castre romane temporare”

Dacă vreţi să ştiţi ce fac arheologii romanişti ai Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, să ştiţi că sunt plecaţi prin munţi, ca să caute ”locuri de bătălii”. Să fim mai specifici: În imagine se vede cel mai spectaculos “castru de marş” din Munţii Şureanu. Aici sus, pe Comărnicel, au fost construite trei castre romane temporare, fiind cel mai important punct de intersecţie în care s-au oprit romanii în primul, respectiv în cel de-al doilea război dacic.

De unde ştim că opririle au fost în războaie diferite: cronologia este indicată de incinta dublă vizibilă la primul castru. Se remarcă şi porţile “în şicană”, amplasate aproximativ la mijlocul laturilor, specifice acestor castre, denumite ”claviculae” şi ”tituli”. Astfel de castre se numesc ”castre de marş”. Ce era, de fapt, un castru de marş: era o fortificaţie temporară, cu o incintă constituită dintr-un val de pământ şi un şanţ în faţă, unde romanii stăteau în corturi pentru scurt timp, fiind, de regulă, construite la distanţe de “o zi de marş” (25-30 kilometri) unele faţă de celelalte”, informează Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, potrivit adevarul.ro.

Fortificația romană din Sarmizegetusa Regia

Arheologii au identificat numeroase castre de marș din perioada romană în Munții Orăștiei, pe crestele și culmile montate Vârful lui Pătru, Jigoru Mare, Comărnicel I, Comărnicel II, Comărnicel III şi Muncel. Pentru a admira aceste creații poți să mergi la Târsa şi Bătrâna, însă specialiștii consideră că ele există într-un număr mult mai mare.

Care este secretul descoperit în munții Hunedoarei, de pe vremea romanilor
Sarmizegetusa Regia

Pe de altă parte, vestigii istorice, care atestă existența romanilor pe teritoriile noastre se remarcă și în cadrul fortificației romane din Sarmizegetusa Regia. Aceasta reprezintă o construcție romană aflată în Munții Orăștie, în cadrul fortificației. După ce romanii au cucerit capitala dacilor, au distrus vechea construcție și au înființa propria lor cetate.

În zidul fortificaţiei sunt utilizate numeroase spolii: tamburi de coloane (segmentul exterior cuprins între Poarta de est şi Poarta de sud), piese din canalele din zona sacră (treptele exterioare incintei cuprinse între Poarta de sud şi Poarta de vest, zona de nord aflată în adiacenţa Porţii de est), clavouri de arce sau dale de porţi, arată arheologii în Studiul istorico-arhitectural efectuat la Sarmizegetusa Regia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...