Secretul Elenei Ceaușescu: accidentul care a băgat-o în comă și de care n-a știut niciun român de rând

Stefan Daniel 19.08.2019, 13:50
Secretul Elenei Ceaușescu: accidentul care a băgat-o în comă și de care n-a știut niciun român de rând

A fost ceva despre care nu trebuia niciun român de rând să știe. A fost secretul Elenei Ceaușescu, dar a fost unul care ar fi putut avea urmări deosebit de grave asupra ei. Nevasta dictatorului a suferit un accident rutier atât de grav, încât a fost puțin timp în comă și s-a ales cu mai multe vătămări corporale. Medicul care i-a salvat viața și a ajutat-o să se recupereze în secret a fost răsplătit regește de către Nicolae Ceaușescu.

Accidentul care a „trăsnit-o rău” pe Elena Ceaușescu și despre care n-a știut aproape nimeni

Secretul Elenei Ceaușescu: accidentul care a băgat-o în comă și de care n-a știut niciun român de rândSecretul Elenei Ceaușescu: accidentul care a băgat-o în comă și de care n-a știut niciun român de rând
Elena Ceaușescu a suferit răni grave în urma accidentului

Dezvăluirile au fost făcute de către Valeriu Zaharia, fost şef al secţiei de neurochirurgie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Ploieşti și fost rezident al profesorului Constantin Arseni, cel care a avut grijă de soția dictatorului, dar și singurul om care a avut curajul să o insulte.

Se pare că accidentul a avut loc în 1979, pe când Ceaușeasca avea 63 de ani. S-a petrecut la ieșirea din București, spre Ploiești, în apropiere de Grădina Zoologică de la Băneasa. Aceasta plecase cu șoferul personal spre Sinaia, unde Nicolae Ceaușescu trebuia să se întâlnească cu o delegație străină.

Se pare că accidentul ar fi fost provocat chiar din cauza șoferului care o transporta pe Elena. N-a păstrat distanța regulamentară față de un autoturism din față și l-a lovit puternic.

„Au lovit din spate o maşină înmatriculată în judeţul Neamţ şi, de aici, au apărut zvonuri că a lovit-o un neamţ. Nu era nimic adevărat, era din Piatra Neamţ, nu vreun german. Şoferul Elenei Ceauşescu a avut vreo zece coaste rupte, iar pe ea a trăsnit-o rău. A fost în comă“, a povestit doctorul Valeriu Zaharia.

Elena Ceaușescu, grav rănită într-un accident despre care nu trebuia să știe nimeni

Secretul Elenei Ceaușescu: accidentul care a băgat-o în comă și de care n-a știut niciun român de rând
A fost un accident despre care nu trebuia să știe nimeni

În urma impactului, nevasta dictatorului ar fi avut coastele şi ambele picioare zdrobite și a avut răni serioase în zona feţei. Din această cauză, în acea perioadă, n-a mai ieșit în public.

Despre accidentul ei n-au știut românii de rând (nu cu certitudine și nu din surse oficiale), dar au știut unele servicii secrete străine prezente în România Socialistă. Unele dintre ele au fost, evident, cele americane. În notele lor informative, este precizat că accidentul a avut loc într-o sâmbătă seara, pe 20 octombrie 1979.

Medicul care a pus-o iar pe picioare pe Elena Ceaușescu a fost Constantin Arseni

Secretul Elenei Ceaușescu: accidentul care a băgat-o în comă și de care n-a știut niciun român de rând
Medicul Constantin Arseni/FOTO: Agerpres

Valeriu Zaharia, cel care a dezvăluit posterității ce s-a întâmplat atunci, a fost și șoferul profesorului său, adică al lui Constantin Arseni, deci știa multe despre subiect, din ceea ce-i povestea medicul.

După accident, soția dictatorului a fost internată la Spitalul Elias, din Capitală, iar autoritățile au luat imediat măsuri drastice. Pe lângă faptul că trebuia să fie o discreție totală, străzile din apropierea spitalului a fost împânzite de poliţişti, iar tramvaiele şi maşinile nu mai aveau voie să circule în zonă.

„Le era teamă să nu se zdruncine clădirea spitalului şi să o afecteze şi mai rău pe doamna. O măsură exagerată, evident“, spune Zaharia.

Cel care s-a ocupat de însănătoșirea Elenei a fost medicul Constantin Arseni. Diagnosticul lui a fost unul favorabil. Pacienta lui avea doar un traumatism cranian ce nu necesita intervenţie chirurgicală, iar recuperarea era sigură.

Singurul român care a avut curajul să o jignească pe soția lui Ceaușescu, chiar de față cu el

Medicul Constantin Arseni era un om direct. Profesia și nivelul de profesionalism la care a ajuns l-au făcut să aibă o personalitate puternică, un om pe care nu-l impresiona sau intimida un comunist fără carte. El a fost singurul român care i-a spus direct lui Ceaușescu că nevasta sa nu avea nimic în cap. Și, nu, dictatorul nu s-a supărat. Dimpotrivă. L-a răsplătit regește. Evident, nu pentru insultă.

„Dragă, eu am fost singurul din România care a avut curaj să-i spună lui Ceauşescu: «Domnule preşedinte, du-te şi vezi de treburile ţării, că nevasta dumitale nu are nimic în cap»“, spunea el, după cum a povestit Valeriu Zaharia.

Trebuie precizat că Ceaușeasca a fost transferată de urgență la Paris, întrucât, în acei ani, niciun spital din România nu avea computer tomograf, iar celelalte investigaţii care se puteau face – arteriografie şi ventriculografie – erau foarte riscante. Diagnosticul a fost, însă, dat de Arseni și tot el s-a ocupat de ea când a fost adusă înapoi.

Drept răsplată, a fost numit membru în Consiliul de Stat din care făceau parte doar nouă persoane şi preşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale. În plus, a primit o vilă pe strada pictor Nicolae Mirea, maşină și bani.

„Suma era confidenţială, dar din câte îmi amintesc, Balaurul a primit câte 5.000 de lei în bancnote noi pentru fiecare vizită la patul pacientei. Elena Ceauşescu şi-a revenit după câteva zile, aşa cum apreciase Arseni, şi a rămas o perioadă în convalescenţă“.

Urmăriți Impact.ro și pe