Secretul din vila Elenei Ceaușescu. Ce ascundea soția dictatorului sub covor. Totul făcea parte dintr-un plan elaborat

Mihai Roșoiu 29.10.2020, 09:00
Secretul din vila Elenei Ceaușescu. Ce ascundea soția dictatorului sub covor. Totul făcea parte dintr-un plan elaborat

Vila soților Elena și Nicolae Ceaușescu era plină de secrete. Soția dictatorului ascundea lucruri neobșinuite peste tot. Apropiații familiei prezidențiale spun că totul făcea parte dintr-un plan elaborat. Prima doamnă a României era o persoană care-și supunea angajații la tot felul se teste pentru a-i verifica.

De ce ascundea Elena Ceaușescu o frunză sub covor

Pentru cei care lucrau în casa soților Ceaușescu, fiecare zi era un adevărat calvar. O povestește Dumitru Burlan, fost locotenet colonel de Securitate. Până să devină sosia lui Nicolae Ceaușescu în anumite misiuni, ofițerul avusese sarcina să se ocupe de vilă. Cu alte cuvinte era un fel de administrator al locuinței celor doi. Astfel, Burlan putea observa tot ce se întâmpla în jurul cuplului prezidențial.

Dacă Nicolae Ceaușescu nu era o persoană care să aibă cerințe speciale, soția acestuia era un adevărat coșmar pentru angajați. Elena Ceaușescu era foarte strictă atunci când venea vorba de curățenie.

Elena Ceausescu ascundea frunze sub covoare
Elena Ceausescu ascundea frunze sub covoare

Pentru a le verifica pe femeile care se ocupau de igiena somptuoasei vile, Elena Ceaușescu așeza câte o frunză sub covoarele aflate în diferite încăperi. După ce angajatele terminau curățenia se ducea glonț la locul cu pricina. Dacă frunza era găsită la locul ei, cea care se ocupase de cameră, era certată, sancționată sau chiar înlocuită.

Salarii normale și mici recompense pentru personal

Elena și Nicolae Ceaușescu trăiau în lux. Pentru confortul celor doi exista o adevărată armată care-i deservea zi și noapte. În cartea „Adevăruri nespuse despre Nicolae Ceaușescu”, Dumitru Burlan povestește:

„Din grupul de persoane care deservea familia rezidențială făceau parte obligatoriu: un croitor, un bucătar, doi ospătari, o coafeză, un doctor. Pe lângă aceștia, la casa prezidențială mai existau și alte categorii de personal precum: femei de serviciu, spălătorese, lenjerese, surori medicale, electricieni,administrator, operator de film.”, relatează ofițerul de securitate.

Secretele din vila Elenei Ceausescu ies la iveala
Secretele din vila Elenei Ceausescu ies la iveala

Același personaj povestește că niciunul dintre membrii personalului nu beneficia de un salariu mare. Toți se încadrau în grilele de salarizare ale acelor vremuri. Burlan recunoaște că singurele facilități ale celor care-i deserveau pe Nicolae și Elena Ceaușescu erau mici cadouri. Mai exact, atunci când „Prima Tovarășă” din România primea atenții din partea oficialilor străini, câteva obiecte ajungeau în posesia angajaților.

Secretul din vila Elenei Ceaușescu legat de frunzele așezate sub covoare, nu este singurul dezvăluit de Dumitru Burlan. Potrivit acestuia, personalul angajat nu avea voie să lucreze în ture. În ciuda numeroaselor cereri, Elena Ceaușescu nu a fost niciodată de acord. Așa că programul personalului era de minimum 16 ore pe zi. Atunci când aveau câte o problemă, oamenii de la vilă nu apelau niciodată la soția dictatorului. Încercau pe cât posibil să le rezolve fără să fie nevoie să discute cu ea.

Urmăriți Impact.ro și pe