Secretul din moștenirea lăsată de regina Elisabeta. Charles primește mai mulți bani decât era normal

Anca Manolica 14.09.2022, 18:19
Secretul din moștenirea lăsată de regina Elisabeta. Charles primește mai mulți bani decât era normal

Odată cu decesul Reginei Elisabeta a II-a, fiul său Charles a devenit noul monarh al Marii Britanii, dar și posesorul unei averi colosale. În calitate de rege, el va prelua portofoliul mamei sale și va moșteni o parte din această avere personală. Iată câți bani va primi noul suveran, potrivit unei clauze stabilite de ani buni.

Regele Charles al III-lea moștenește un adevărat imperiu

Charles, care a urcat oficial pe tronul britanic sâmbătă, 10 septembrie 2022, și-a petrecut jumătate de secol transformând proprietățile sale regală într-un portofoliu de miliarde de dolari și unul dintre cei mai profitabili generatori de bani din afacerea familiei regale. Iar averea moștenită este pe măsură.

Publicația britanică The Guardian subliniază că bunurile Coroanei sunt evaluate la 15,2 miliarde de lire sterline, inclusiv arhivele regale și colecția regală de tablouri. Iar regele Carol al III-lea nu va trebui să plătească impozitul pe moștenire pentru averea Elisabetei a II-a, asta datorită unei clauze din anul 1993, aprobată de premierul de atunci, John Major, care îl „scutește” de acest lucru. Activele nu pot fi nici vândute.

Clauza nu se aplică întregii familii regale

Important de menționat este faptul că această clauză nu se aplică întregii familii regale: doar Carol al III-lea este scutit de plata impozitului pe moștenire, în timp ce orice altă familie regală care a moștenit ceva de la Elisabeta a II-a va trebui să acopere impozitul.

Regele Charles al III-lea
Regele Charles al III-lea

Printre proprietățile Coroanei moștenite de noul suveran, în vârstă de 73 de ani, se numără mari suprafețe din centrul Londrei, circuitul hipic de la Ascot și cea mai mare parte a fundului mării care înconjoară insula britanică (o resursă care generează venituri din exploatările de energie eoliană, printre altele).

Potrivit El Financiero, profiturile din acest domeniu, care au generat 313 milioane de lire sterline în anul financiar 2021-2022, susțin cheltuielile oficiale ale familiei regale și întreținerea palatelor și a proprietăților. De asemenea, proprietatea include 32.000 de lebede, precum și delfini, balene și sturioni.

Regele Charles al III-lea a moștenit și din Ducatul de Lancaster, care a fost proprietatea privată a reginei Elisabeta a II-a, precum și Ducatul de Cornwall, care include terenuri, proprietăți și active financiare evaluate la 1,7 miliarde de lire sterline. Veniturile generate de acest portofoliu acoperă cheltuielile private ale familiei Windsor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...