Secretul ca varza murată să reziste toată iarna. Cum trebuie pregătit, de fapt, butoiul înainte de a pune legumele

Ioana Bucur 01.10.2022, 18:24
Secretul ca varza murată să reziste toată iarna. Cum trebuie pregătit, de fapt, butoiul înainte de a pune legumele

Toamna este, fără doar și poate, sezonul murăturilor. Vorbim deja despre o tradiție respectată, an de an de gospodinele din întreaga țară. Secretul ca varza murată să reziste toată iarna nu este legat doar de rețeta folosită sau de alegerea ingredientelor potrivite, ci și de un pas foarte important. Află cum trebuie pregătit, de fapt, butoiul înainte de a pune legumele.

Cum trebuie pregătit butoiul în care se pune varza murată

Cu toate că rafturile magazinelor sunt pline cu borcane de murături, mulți români încă preferă să le prepare singuri, acasă, știind astfel exact ce ingrediente sunt folosite și în ce proporții.

O problemă cu care se confruntă foarte mulți este alterarea acestor produse, unele nerezistând până la finalul sezonului rece. De data asta, secretul reușitei nu are legătură doar cu rețeta folosită sau cu ingredientele alese. Este vorba despre un pas foarte important, ce se face la începutul acestui proces, dar pe care unii îl uită.

Înainte de a pune legumele la murat, este vital ca butoiul să fie spălat cu simț de răspundere, pentru că doar dacă este dezinfectat în mod corespunzător varza murată va rezista toată iarna.

O metodă eficientă implică deja celebrul bicarbonat de sodiu. Pentru a prepara această soluție, se pune o lingură de bicarbonat la un litru de apă. Amestecul se lasă să acționeze în jur de două sau trei ore în butoi, apoi se clătește bine cu apă caldă și, la final, cu apă rece.

Secretul ca varza murată să reziste toată iarna. Cum trebuie pregătit, de fapt, butoiul înainte de a pune legumele

Rețetă varză murată

O rețetă veche de zeci de ani garantează rezultate delicioase de fiecare dată. Lista de ingrediente de care vei avea nevoie este următoarea:

  • 25 de kilograme de varză sau în jur de 16 verze de dimensiuni medii
  • patru legături de mărar uscat
  • două legături de cimbru uscat
  • un știulete de porumb uscat
  • trei mere
  • două gutui
  • cinci sau șase legături de hrean destul de groase
  • sare grunjoasă

Verzele ar trebui să fie de dimensiuni medii, astfel încât să încapă în borcanul sau butoiul în care vor fi puse, să fie tari, să aibă foi netede, multe și cotoare subțiri.

Citește continuarea rețetei aici: Secretul pentru cea mai bună varză murată. Ce se pune, de fapt, în butoi

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...