Secretul bucătarilor din pescării. Care sunt cele mai eficiente moduri prin care se scot oasele din pește

Emanuela Pană, Alexandra Chiric 18.04.2021, 20:55

Peștele nu este doar gustos, ci și principala sursă de acizi grași Omega 3 – o parte esențială a dietei umane. Cu toate acestea, românii consumă mai puțin pește comparativ cu perioada de dinainte de 1989, unul dintre motive fiind creștere prețurilor. Un alt dezavantaj al preparatelor pe bază de pește îl reprezintă prezența unui număr de oase, care, dacă nu ești atent, îți pot rămâne în gât. Care este secretul bucătarilor și cum reușesc aceștia să scoată oasele din pește? Află, în continuare.

Secretul bucătarilor din pescării

Peștele e bun, e duce și delicios, sățios și numai bun de servit cu mămăliguță caldă, însă, din păcate are oase, care pot afecta membrana mucoasă a tractului digestiv, determinând dezvoltarea unor procese inflamatorii severe. Cu siguranță, prezența oaselor reprezintă unul dintre cel mai des auzite motive pentru care unii dintre noi evită consumul de pește sau îl mănâncă foarte rar și, probabil, pe bună dreptate.

Totuși, ce-ai spune dacă o formulă simplă, ce ține de gătit, te-ar scăpa de problema oaselor? Astfel, v-ați putea bucura de peștele vostru preferat, fie că este mare sau mic, dulce sau mai puțin dulce. Prin urmare, fie că ai cumpărat caras, plătică, roşioară sau babuşcă, iată cum poți să scapi de enervantele oase mici și subțiri. Secretul vine chiar de la bucătarii din pescării. Așadar, să trecem la treabă.

Se curăță peștele, i se scot măruntaiele, se spală bine, după care, cu ajutorul unui cuțit ascuțit, se fac niște linii verticale pe o parte și pe alta a peștelui, având grijă să nu se taie coloana vertebrală a peștelui. Ulterior, peștele se poate umple cu rondele de ceapă întregi sau tăiate pe jumătate, o foaie de dafin și se asezonează cu sare. Se dă peștele prin făină și se frige la foc mic. Procedând astfel, peștele nu doar că va avea un gust foarte bun, aromatizat de ingredientele cu care este umplut, dar nu va avea oase, pentru că acestea s-au prăjit, dizolvându-se practic în momentul gătirii.

Practic, secretul constă în crestarea corectă a peștelui și se aplică și atunci când optezi pentru pește la cuptor.

Citește și: Rețeta de file de pește cu legume a lui Sorin Bontea. Ingredientul secret al celebrului chef

Cum scoți oasele din pește

Peștele fără oase este, probabil, visul tuturor celor care iubesc peștele și preparatele care au la bază acest timp de carne. Din fericire, acesta poate deveni realitate, cunoscând câteva trucuri utile.

Problema legată de oase o reprezintă faptul că unele sunt atât de mici, încât nu pot fi scoase cu mâinile. În timp ce unii se folosesc de diverse instrumente disponibile, noi vă propunem să încercați pensete pentru a elimina oasele din pește. Veți putea observa că nimic nu simplifică procesul cum o fac ele.

Aceste dispozitive pot fi folosite atât pentru pește proaspăt, cât și pentru produsele pe bază de murături. Un alt avantaj al folosirii pensetelor este acela că nu trebuie să vă stricați manichiura sau să vă rupeți unghiile.

Cum să scoți oasele de pește din gât

Cu siguranță că multora dintre noi ni s-a întâmplat cel puțin o dată să ne înecăm cu un os de pește sau să ne rămână, pur și simplu, în gât. Un motiv ar putea fi graba, când nu mestecăm complet alimentele. Iată câteva semne că te confrunți cu un os rămas în gât:

  • Durerea și disconfortul din gât sunt asociate nu numai cu prezența unui corp străin, ci și cu deteriorarea mucoasei, inflamația și umflarea acesteia;
  • Tuse, insuficiență respiratorie;
  • Dificultate în a vorbi;
  • Anxietate;
  • Amețeli.

Atenție, însă, căci cu cât osul ajunge mai jos în orofaringe, cu atât vor fi mai puțin clare manifestările clinice.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...