Secretele unturii de porc. Ce se mai produce din ea, pe lângă toate variațiile comestibile

Emanuela Pană 02.05.2021, 22:30
Secretele unturii de porc. Ce se mai produce din ea, pe lângă toate variațiile comestibile

Untura reprezintă baza multor rețete în medicina populară, fiind utilizată încă din cele mai vechi timpuri. Deși foarte multe persoane nu cred acest lucru, untura are proprietăți benefice nebănuite, fiind unul dintre cele mai sănătoase produse din casele românilor. Totuși, întrebuințările unturii depășesc granițele bucătăriei, aceasta fiind inclusă în compoziția unor produse pe care le folosim zilnic. Mai multe detalii, în continuare.

Secretele unturii de porc

În zilele noastre, când piața abundă de tot felul de produse cosmetice, care mai de care mai populare, untura rămâne undeva în spate, cu toate că încă este unul dintre cele mai bune instrumente din domeniul cosmeticelor și care are, pe deasupra, și un preț mult mai mic.

Cu ceva ani în urmă, Biblioteca Britanică a reeditat două ghiduri de frumusețe din epoca victoriană, când femeile se îngrijeau prin metode care astăzi par incredibile, cosmeticele fiind considerate imorale în anii 1800. Așadar, când regina Victoria a devenit suverana Marii Britanii, în 1837, întregul imperiu britanic a fost supus unui cod moral foarte strict.

Prin urmare, cosmeticele erau interzise, iar oamenilor li se recomanda abstinența sexuală. În ciuda acestui fapt, femeile erau sfătuite să aibă grijă de frumusețea și de igiena lor.

Una dintre cărți, intitulată „Frumusețea, ce este și cum să o păstrezi“ și publicată pentru prima dată în anul 1873, prezintă cititoarelor „trucuri“ cosmetice din această epocă puritană. Astfel, doamnele care se respectau și doreau să fie atrăgătoare erau îndemnate să folosească măști faciale din ingrediente 100% naturale.

Astăzi, nu multe sunt femeile care ar accepta să folosească măști din măduva osoasă bovină sau untură.

Citește și: Rețeta delicioasă de cornulețe cu untură proaspătă de porc

Ce se mai produce din ea

Pe vremea bunicilor noștri, balsamul de buze, pe care orice femeie îl are astăzi în geantă, era foarte greu de procurat, spre imposibil. Așa se face că, acum 50 – 60 de ani în urmă, femeile foloseau untură de porc și miere de albine pentru a-și hidrata și trata buzele uscate și crăpate.

Secretele unturii de porc. La ce era folosită pe vremea bunicilor
Secretele unturii de porc. La ce era folosită pe vremea bunicilor

Așa se face că, înainte de culcare, bunicile noastre cele cochete își masau buzele cu un praf de mălai pentru exfoliere și activarea circulației sângelui, după care aplicau untură de porc pe care o lăsau să accționeze peste noapte.

Întrebuințările unturii de porc nu se opresc, însă, nici aici, iar cei mai mari dintre noi își amintesc, cu siguranță, de săpunul de casă… Să fi uitat oare mirosul? Imposibil, am zice. Săpunul de casă a rămas până în zilele noastre unul dintre cele mai apreciate produse de igienă și nu puțin sunt cei ce l-au folosit măcar o dată în copilărie.

În prezent, puțini sunt cei ce îl mai produc, dată fiind diversitatea existentă pe piață. Totuși, pe vremea când pe rafturile magazinelor se găsea doar șampon de urzică, săpunul de casă, făcut cu untură, era deseori folosit și pe post de șampon. De regulă, gospodinele făceau săpun în perioada iulie – septembrie, când pe marginea drumurilor creștea din belșug pelinul – o plantă cunoscută pentru proprietățile sale dezinfectante.

În vremurile de mai de mult, bazele săpunului făcut în casă erau resturile de grăsime (untura de porc) și leșia. În zilele noastre, untura de porc a fost înlocuită cu uleiul de palmier, untul de shea, uleiul de măsline sau uleiul de ricin.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...