Secretarul de stat în Ministerul Energiei, discuții importante despre sectorul energiei: „Dorim să dezvoltăm Unităţile 3 şi 4 din Centrala Nucleară de la Cernavodă”

Elena Avramescu 16.03.2023, 12:48
Secretarul de stat în Ministerul Energiei, discuții importante despre sectorul energiei: „Dorim să dezvoltăm Unităţile 3 şi 4 din Centrala Nucleară de la Cernavodă”

Dan-Dragoş Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, a susținut o conferință de presă în cursul acestei zile, în care a spus că România are anumite ţinte de îndeplinit care merg în direcţia decarbonizării sectorului energetic din România, iar acest proces de decarbonizare a început înainte de debutul acestei crize energetice.

Dan-Dragoş Drăgan, despre noile schimbări din sectorului energiei

Secretarul de stat în Ministerul Energiei nu a uitat nici de problema hidrogenului verde, spunând că România are strategii puse în dezbatere publică pe parcursul următoarelor săptămâni.

„În Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă avem anumite ţinte de îndeplinit care merg în direcţia decarbonizării sectorului energetic din România. Am început această călătorie a procesului de decarbonizare înainte de debutul acestei crize energetice şi ne ţinem de promisiunile făcute. Am început să oferim mai multe stimulente şi instrumente participanţilor de pe piaţă pentru a creşte capacităţile şi facilităţile acestora în sectorul energetic.

Tot ca parte a strategiei, încercăm să introducem în toate tehnologiile aferente – şi aici vorbim despre tehnologia nucleară, în care avem expertiză extinsă şi dorim să dezvoltăm Unităţile 3 şi 4 din Centrala Nucleară de la Cernavodă”, a declarat Dan-Dragoş Drăgan, la conferinţa „A treia masă rotundă anuală de afaceri şi investiţii în România. Explorând noi frontiere pentru agilitate şi rezilienţă”.

Virgil Popescu, vesti noi despre constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda
Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda

În plus, Dan-Dragoș Drăgan a ținut să mai scoată în evidență faptul că România urmează să fie printre primele ţări din Europa care va introduce acele reactoare de mici dimensiuni.

„Ne aşteptăm ca în anii următori să avem primele reactoare şi să fim între primele state care lansează această tehnologie. Observăm că se realizează deja o tranziţie către o amprentă neutră energetică până în 2025. Dorim să ne recuperăm poziţia ca furnizor de securitate energetică în Europa Centrală şi de Est.

De asemenea, este important să consolidăm infrastructura pentru că, fără aceasta, nu vom putea să avem parte de aceste facilităţi, aceste resurse de energie alternativă pe care să le putem conecta la reţeaua generală. Chiar aici avem nevoie de o reţea de distribuţie înnoită, iar reţeaua de transport naţională de asemenea joacă un rol esenţial.

Am încheiat contracte cu companiile aferente pentru a putea pune în funcţiune această reţea. Am uitat să menţionez că ne mişcăm rapid în ceea ce priveşte hidrogenul verde – avem strategii puse în dezbatere publică pe parcursul următoarelor săptămâni, a mai spus acesta.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...