Impact LIVE

Seceta provoacă probleme grave în Europa și România. Simona Man: Există o îngrijorare pentru tot ceea ce înseamnă siguranța noastră alimentară

Elena Avramescu 04.08.2022, 21:30
Seceta provoacă probleme grave în Europa și România. Simona Man: Există o îngrijorare pentru tot ceea ce înseamnă siguranța noastră alimentară

Invitata de joi a emisiunii Impact LIVE cu Lavinia Șandru a fost Simona Man, fost secretar de stat la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale și actual consilier la Asociația Grânarii Iași.

Probleme grave în agricultura Europei și a României

Fostul secretar de stat la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a început discuția cu moderatoarea emisiunii, Lavinia Șandru, vorbind despre problemele grave din agricultura Europei, fiindcă nu doar România a fost afectată de secetă, ci foarte multe alte state. Astfel că la nivel european se caută soluții pentru ca siguranța alimentară a tuturor cetățenilor să nu fie pusă în pericol.

„Există o îngrijorare la nivel european pentru tot ceea ce înseamnă siguranța noastră alimentară, pentru care noi ne străduim acum să avem o sustenabilitate, astfel încât să nu punem în pericol securitatea noastră alimentară, a populației în general. Pot să spun că la ultima întâlnire de la Bruxelles a tuturor miniștrilor agriculturii din statele membre s-au ridicat aceste probleme și chiar unul dintre aspectele care au avut o atenție sporită a fost tocmai acest lucru.

Pe de o parte este foarte important să cultivăm tot pământul și să nu ne trezim că nu vom avea cereale suficiente, adică hrană pentru populație, și nu vorbim aici doar de România și de Europa, ci la nivel global, iar pe de altă parte este important să nu ne pierdem țintele pe care ni le-am stabilit cu puțin timp înainte, și anume să nu uităm că trebuie să protejăm biodiversitatea și sănătatea solului. Și atunci, sigur că totul trebuie făcut într-un mare echilibru și sigur că ne interesează, în mod deosebit”, a spus Simona Man.

Rotația culturilor, necesară pentru sănătatea solului

În continuare, Simona Man a vorbit și despre GAEC7 și GAEC 8 (Codul pentru Bune Condiții Agricole și de Mediu), mai precis despre rotația culturilor, extrem de necesară pentru sănătatea solului.

„S-au adus în discuție atât GAEC 7, cât și GAEC 8, care înseamnă Codul pentru Bune Condiții Agricole și de Mediu (din engl. Good Agricultural and Environmental Condition). În GAEC 7 este vorba despre rotația culturilor, fiind foarte important faptul că s-a discutat despre asigurarea sănătații solului ca să se reducă vulnerabilitatea culturilor, dar și nevoia de substanțe chimice”, a mai spus Simona Man în cadrul emisiunii Impact LIVE.

GAEC 7 mai reprezintă și păstrarea elementelor de peisaj, incluzând arborii izolaţi şi terasele existente pe terenul agricol, luându-se măsuri adecvate pentru a preveni instalarea vegetaţiei nedorite şi asigurarea unui nivel minim de întreţinere a terenului agricol, iar GAEC 8 spune că nu este permisă arderea vegetaţiei pajiştilor permanente. Mai precis, obiectivul acestui standard este menţinerea unui nivel minim de întreţinere a solului prin protejarea pajiştilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...