Seceta afectează culturile la final de an agricol. Ce alimente sunt în pericol

Stan Filon, Cristi Ionică 24.09.2021, 13:13
Seceta afectează culturile la final de an agricol. Ce alimente sunt în pericol

Chiar dacă autoritățile din România, dar și Comisia Europeană, anunțau că țara noastră va avea un an agricol de excepție, lucrurile s-au complicat, pe final. Seceta care a lovit România la sfârșitul lunii august, dar și începutul lunii septembrie, a pus probleme serioase pentru mai multe culturi.

Seceta afectează culturile la final de an agricol

Vin vești proaste pentru agricultori, dar și pentru economia României. Seceta din ultimele luni a dat planurile peste cap tuturor. Recolte întregi ar putea fi compromise, iar ultimele rapoarte ale Comisiei Europene indică probleme la unele culturi de toamnă și pășuni. Cu toate acestea, la floarea-soarelui și la sfecla de zahăr producțiile ar putea fi însă chiar mai mari decât se estima în iunie.

Seceta a lovit în regiunile din sudul și sud-estul Europei, Italia, Ungaria, România, Bulgaria și Grecia, precum și sudul Turciei. În plus, temperaturile au fost destul de ridicate, iar acest fapt a înrăutățit situaia, atrage atenția ultimul raport al Comisiei Europene, care a plasat România la categoria statelor cu risc. Zootehnia are și ea de suferit, deoarece starea pășunilor este una precară în Italia, Bulgaria, sudul României, Ungaria și regiunile centrale ale Greciei.

Seceta afecteaza culturile la final de an agricol
Seceta afecteaza culturile la final de an agricol

Și pajiștile au de suferit

”În Italia, Bulgaria, sudul României și Ungaria, pajiștile sunt afectate în special de deficitul de precipitații sau de secetă, iar efectele negative sunt exacerbate de temperaturile ridicate.( …) Începutul cald și secetos al lunii august în sudul și sud-estul României a fost întrerupt de episoade de precipitații slabe în a doua jumătate a lunii. Cu toate acestea, condițiile de secetă din aceste regiuni continuă să limiteze creșterea culturilor de vară. Perspectivele privind randamentul porumbului boabe au fost revizuite în scădere”, menționează specialiștii europeni.

Producția de orez se pare că va fi sub cea normală pentru țara noastră. Țara noastră va avea o producție de 4,76 de tone pe hectar anul acesta, cu 2,8% sub media ultimilor ani. Aceasta în contextul în care, în lunile trecute, specialiștii mizau pe randamente record, de 5,2 tone la hectar.

Am fi avut cea mai mare creștere a producției la hectar dintre statele membre, de 17% față de anul trecut și a doua cea mai mare creștere față de media ultimilor cinci ani, de 7,4%, după Grecia (plus 18%). În România, orezul se recoltează între 15 septembrie și 15 octombrie.

Sfecla de zahăr bate record, după record

La soia, care se recoltează tot în septembrie – octombrie, Comisia Europeană rămâne la aceleași estimări ca și la începutul verii – un randament de 2,4 tone la hectar, cu 2% în plus  față de media ultimilor cinci ani și cu 30% peste randamentul anului trecut. “Preconizăm că producția de rapiță va crește cu 59%, producția de floarea-soarelui cu 29% și producția de soia cu 36%. Cererea robustă de semințe oleaginoase pe alte piețe din UE va trage aproximativ 90 la sută din stocurile exportabile ale României”, se arăta într-un raport recent al USDA.

Veștile bune vin atunci când vorbim despre cultura de floarea-sorelui și cea de sfeclă de zahăr. La producția de floarea-soarelui, realitatea bate estimarea! În iunie se estima o producție de 2,18 tone la hectar, însă aceasta se pare că va ajunge la 2,61 tone la hectar, cu 54% mai mult față de anul trecut și 6,1% în plus peste media ultimilor cinci ani. La sfecla de zahăr, ultima prognoză indică un plus de 33,3 tone la fiecare hectar față de estimarea din iunie. Mai exact, conform ultimelor date, fermierii ar putea obține 46,3 tone la hectarul de sfeclă, cu 15% peste media ultimilor cinci ani și a ultimului an.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...