Pandemia cu noul tip de virus a afectat foarte mult economia țării, iar de astfel criza s-a resimțit mai ales în salariile angajaților, care acum au parte de scăderi. De curând și angajații de la stat au început să piardă bani din cauza situației dificile. Ce categorie de angajații suferă cel mai tare din cauza crizei?
Deoarece criza ne afectează foarte puternic, au început și tăierile la unele salarii de la stat. Pentru o perioadă de cel puțin 3 luni, cercetătorii și seismologii vor avea salariile mai mici cu 25%. Totul s-a întâmplat după ce Ministerul Educației a decis să nu mai suplimenteze fondurile Institutului Național pentru Fizica Pământului. Mai mult, în luna mai s-au redus salariile mai multor angajați, se arată potrivit informațiilor de pe realitatea.net.
Cei mai afectați de aceste tăieri sunt însă angajații din hoteluri și restaurante, acolo unde salariul lor mediu brut a fost redus cu 13% în luna mai. De astfel, s-au înregistrat scăderi semnificative și în Domeniul financiar, de respectiv 16,7%. Nici domeniul de Asigurări nu a fost departe și s-au înregistrat scăderi de 16,2%. Producția cinematografică și Transporturi aeriene și Telecomunicații au avut tăieri cuprinse între 6 și 12% la salariile medii brute ale angajaților.
Există însă și câteva domenii care au avut creșteri la salariile din luna mai, precum Învățământul, unde salariile au crescut cu 5,4%, dar și sănătate și Asistență socială, unde salariile au avut o creștere de 3,2%. Amintim însă că pandemia a lovit foarte puternic piața locală a muncii. De la începutul stării de urgență și până la finalul lunii mai, aproximativ 430.000 de locuri de muncă din economia locală au fost pierdute.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Industria automotive este unul dintre sectoarele cel mai afectate. HoReCa şi turismul au de suferit, dar şi transporturile şi serviciile juridice sau partea de închirieri din real estate, organizări de evenimente, producţie de mobilier şi textile.”, se arată potrivit zf.ro.