Se suspendă importul cerealelor din Ucraina? Dacian Cioloș: „Nu ministrul de Externe negociază clauzele comerciale”

Gabriela del Pupo 12.04.2023, 12:31
Se suspendă importul cerealelor din Ucraina? Dacian Cioloș: „Nu ministrul de Externe negociază clauzele comerciale”

PSD solicită Ministerului Afacerilor Externe să inițieze discuții diplomatice cu autoritățile din Ucraina pentru suspendarea temporară a exporturilor de cereale pe piața românească, după modelul aplicat în Polonia, se arată într-un comunicat de presă transmis de Partidul Social Democrat. Dacian Cioloș, europarlamentar REPER și fost comisar european pentru agricultură, spune despre cererea PSD de a cere MAE negocierea suspendării exporturilor de cereale din Ucraina că NU ministrul de Externe negociază clauzele comerciale și că nu va propuce vreun rezultat.

”În Săptămâna Patimilor, ca Pilat din Pont, PSD se spală pe mâini de problemele fermierilor”

PSD este de părere că dificultățile majore întâmpinate de fermierii români ca urmare a facilitării comerțului cerealelor ucrainene trebuie să fie rezolvate printr-un dialog diplomatic constructiv între cele două state. Ministerul Agriculturii din România ar trebui să asigure sprijinul tehnic reprezentanților MAE în cadrul discuțiilor diplomatice cu partea ucraineană. Dacian Cioloș este de părere că se încearcă pasarea vinei de la unul la altul.

”În Săptămâna Patimilor, ca Pilat din Pont, PSD se spală pe mâini de problemele fermierilor. PSD cere public Ministerului Afacerilor Externe să negocieze cu Ucraina suspendarea temporară a exporturilor de cereale pe piața românească.

În vreme ce continuă să țină în brațe un ministru al Agriculturii incapabil să pună pe masă soluții viabile, care să rezolve problemele fermierilor afectați de importurile de cereale din Ucraina, după ce a încercat să arunce vina ba spre Ucraina, ba spre Comisia Europeană, co-premierul și șeful PSD Marcel Ciolacu a găsit soluția-miracol pentru a rezolva situația dezastruoasă creată de ministrul Daea: Ministerul Afacerilor Externe.”, spune europarlamenrtarul.

„Aceste clauze ar trebui sa fie de competența ministrului Agriculturii”

PSD propune ca România să susțină în cadrul „Comitetului Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană” (COREPER) ca Regulamentul 70/2022 privind regimul taxelor vamale pentru produsele ucrainene să fie aplicat diferențiat la nivelul Uniunii. Astfel, statele membre ale UE care își asigură consumul intern din producția proprie ar trebui să permită doar tranzitul cerealelor din Ucraina către statele membre care nu își pot acoperi necesarul de consum din producția proprie, au transmis reprezentantii partidului ieri. Dacian Ciolos propune ideea ca ministerul care se ocupă de comerț exterior să vină cu soluții.

„Domnule Marcel Ciolacu, m-aș fi așteptat ca un președinte de partid aflat la guvernare să știe că NU ministrul de Externe negociază clauzele comerciale. După ce l-ați înecat în Canalul Bîstroe, acum îl îndopați și cu cereale ucrainene.

În agricultură, aceste clauze ar trebui sa fie de competența ministrului Agriculturii, adică exact a domnului Daea, pe care îl țineți în funcție cu atâta ardoare. Dacă vreți să ne spuneți că recunoașteți incapacitatea domnului Daea de a purta astfel de negocieri, asumați-vă public acest lucru și retrageți-l din funcție. Dacă nu, vedeți că mai există un ministru, responsabil de comerț exterior, care s-ar putea ocupa, eventual, de dosar. Nu vă spun eu cine-i, dar aveți noroc, că nici dumnealui nu e de la PSD.

Dar, dincolo de toate aceste jonglerii mediatice, asumați-vă răspunderea pentru dezastrul pe care îl girați, discutați în coaliție și veniți cu soluții reale și asumate inclusiv politic pentru fermieri, nu cu iluzii, minciuni, dezinformări sau jumătăți de adevăruri”, explică Dacian Cioloș.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...