Se schimbă talonul de pensie de la 1 ianuarie. Anunțul venit direct de la Minister

Beatrice Dumitru 06.12.2022, 08:16
Se schimbă talonul de pensie de la 1 ianuarie. Anunțul venit direct de la Minister

Valoarea punctului de pensie se majorează, de la 1 ianuarie 2023, la 1.785 lei, de la 1.586, conform proiectului de Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare. De asemenea, românii cu pensii şi venituri mici vor primi şi anul viitor vouchere pentru alimente, iar Ministerul Muncii a anunțat că de la 1 ianuarie se schimbă talonul de pensie.

Ce va scrie pe taloanele de pensie de la 1 ianuarie 2023

Pe lângă majorarea pensiilor și acordarea de vouchere sociale, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va ofer în 2023, românilor vulnerabili, sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 1.400 de lei. Banii provin din fonduri europene.

În aceste condiții, ministrul Muncii Marius Budăi a anunțat că ajutoarele pentru pensionari vor fi trecute pe noile taloane de pensie, în timp ce sprijinul pentru facturi vine sub formă de vouchere. Astfel, banii pentru cei cu venituri mai mici de 3.000 de lei vor fi înscriși pe cuponul de pensie, vor fi acordați în două tranșe și vor ajunge la aproximativ 4,3 milioane de români.

Se schimbă talonul de pensie de la 1 ianuarie. Anunțul venit direct de la Minister
Marius Budăi, ministrul Muncii.

Sumele vor fi înscrise separat pe cuponul de pensie, astfel încât seniorii României să regăsească aceste sume acolo și să le fie simplu de identificat„, a precizat Marius Budăi.

Vouchere pentru plata facturilor la energia electrică

Ministrul Muncii a mai spus că pensionarii care au o pensie mai mică de 1.500 de lei vor primi un ajutor financiar în valoare de 1.000 de lei, iar suma va fi împărțită în două tranșe, la începutul anului, și în luna septembrie. De asemenea, sumele vor fi acordate sub formă de vouchere.

Este un voucher care va fi tipărit, nu este card bancar, este voucher care va fi trimis prin Poșta Română”, a mai explicat Ministrul Muncii, potrivit Antena 3.

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Daniel Baciu a explicat ce va scrie pe noile taloane de pensii, odată cu majorarea punctului de pensie din ianuarie 2023. Aproximativ cinci milioane de cupoane de pensii sunt de tipărit, iar procesul va începe pe la jumătate lunii decembrie.

Tipărirea cupoanelor începe undeva pe la jumătatea decadei, pe la 15 decembrie, ar trebui publicat în Monitorul Oficial, în grafic, astfel încât începând chiar cu 1 ianuarie 2023, pensionarii să primească deja pensiile mărite”, a precizat zilele trecute preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu.

Persoanele cu pensia sub 1.500 de lei beneficiază de ajutor suplimentar, ajutor pentru alimente şi ajutor pentru facturi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...