Se schimbă regulile pentru turiștii care merg în Grecia. Ce trebuie să faci dacă te îmbolnăvești de Covid în timpul sejurului

Andra Daoud 14.07.2022, 15:28
Se schimbă regulile pentru turiștii care merg în Grecia. Ce trebuie să faci dacă te îmbolnăvești de Covid în timpul sejurului

Autoritățile din Grecia au anunțat cum trebuie să procedeze turiștii care se îmbolnăvesc de Covid în timpul sejurului în această țară. După ridicarea restricțiilor de la începutul sezonului estival, apar noi reguli pentru cetățenii care contactează virusul în timp ce se află pe teritoriul Greciei. Decizia guvernamentală privind protocoalele sanitare îi vizează inclusiv pe turiștii români care merg acolo.

Ce se întâmplă dacă te îmbolnăvești de Covid cât timp ești în Grecia

Grecia a renunțat să mai ceară certificat de vaccinare sau test la intrarea în țară în 2022, iar turiștii din orice țară pot călători fără restricții acolo. Printre cei care aleg să își facă vacanțele anual în Grecia, fie pe continent, fie pe insule, se numără și mii de români.

În contextul în care numărul infectărilor cu Covid-19 a început din nou să crească în ultima vreme, autoritățile elene au anunțat ce măsuri se vor lua în cazul turiștilor care se îmbolnăvesc în timp ce se află în vacanță pe teritoriu elen.

Protocolul stabilit de Ministerul Sănătății, al Turismului și al Economiei din Grecia prevede că, dacă vă îmbolnăviți de Covid în vacanță, nu veți fi obligați să stați în carantină. Nu vor mai exista camere de carantinare în incinta hotelurilor. Pe teritoriul Greciei există o regulă care le impune localnicilor autoizolarea timp de 5 zile dacă s-au infectat cu virusul Covid, însă presa elenă transmite că aceasta nu se va aplica și în cazul turiștilor.

Se schimba regulile pentru turistii care merg in Grecia. Ce trebuie sa faci daca te imbolnavesti de Covid in timpul sejurului 1
Turistii care se imbolnavesc de Covid in timpul sejurului in Grecia nu mai sunt obligati sa stea in izolare

Turiștii vor decide dacă se izolează sau nu

Atfel spus, decizia de a se autoizola rămâne în mâinile turiștilor. Este greu de crezut însă că dacă cineva care a rezervat 7 zile în Grecia se infectează cu Sars-Cov2 în a doua zi de vacanță, va petrece tot restul concediului în izolare. Autoritățile au dezbătut intens până au luat o decizie cu privire la situația turiștilor care se îmbolnăvesc, iar până la urmă au decis să acționeze după modelul altor țări mediteraneene.

„Au existat multe discuţii despre cum să gestionăm focarele (de Covid – n.r.) în unităţile de cazare turistică şi am decis să aplicăm regulile care se aplică în alte ţări mediteraneene. Majoritatea ţărilor din nordul Europei nu dispun de măsuri de protecţie împotriva coronavirusului”, a declarat pentru epidemiologul Christos Hatzichristodoulou.

Turiștii care sunt testați pozitiv vor putea în continuare să călătorească folosind mijloacele de transport în comun, feribotul, avionul etc, atât timp cât poartă o mască sanitară cu grad ridicat de protecție (FFP2 sau KN95). În cazul turiștilor care stau la hotel, aceștia sunt sfătuiți să anunțe managerul unității, care va informa medicul hotelului (în cazul în care există) cu privire la situație. Turistul va primi măști și i se va recomanda să se autoizoleze, însă nu va fi obligat să facă acest lucru, potrivit noului protocol.

Ce obicei are Ana Baniciu, în amintirea regretatei sale mame
Urmăriți Impact.ro și pe