Impact LIVE

Se schimbă raporturile din coaliția de guvernare. „Lumea a început să fie dezamăgită de PSD”

Beatrice Dumitru 23.06.2022, 19:00
Se schimbă raporturile din coaliția de guvernare. „Lumea a început să fie dezamăgită de PSD”

Mirel Palada, sociolog și fost purtător de cuvânt al Guvernului Ponta, a fost invitatul Lavinei Șandru la emisiunea Impact LIVE! Acesta a vorbit despre felul în care s-au schimbat raporturile în coaliția care guvernează România, așa cum arată sondajele de opinie. Sociologul a spus de ce va pierde PSD din electorat și cum a reușit PNL să crească în topul preferințelor românilor.

Mirel Palada: „PSD nu a rezolvat nimic”

La sfârșitul anului trecut, PSD a intrat la guvernare și a format o colației cu PNL și UDMR, iar Marcel Ciolacu declara că social-democrații au decis să facă acest pas deoarece situaţia ţării devenise „dramatică”.

Sociologul Mirel Palada a precizat că PSD este primul partid al României, cu 30%, deoarece a venit la guvernare și a beneficiat de popularite, social-democrații fiind percepuți de români ca principala putere a coaliției. Dar, între timp, prețurile au explodat, iar PSD nu a reușit să găsească o rezolvare pentru această problemă și riscă să piardă electorat.

PSD-ul, în afară de vorbe multe nu a rezolvat nimic, pentru că prețurile s-au dus la cer și la curentul electric și la combustibil, ai niște creșteri de 30% – 40%, iar nivelul inflației este de 12% și poate să mai crească. De aceea, lumea începe să fie dezamăgită de PSD, nu totalmente. Dar este în scădere, are în sondaje uneori 29%, uneori 27%”, a declarat Mirel Palada la Impact LIVE!

De de a crescut PNL în sodaje

În ciuda tuturor crizelor prin care România a trecut în ultima vreme, liberalii au reușit să crească în sondaje, iar Mirel Palada a explicat că PNL nu mai este perceput ca un partid secund, care spune doar „Da, stăpâne!” sau „Așa facem stapâne”, cum s-a întâmplat după ce s-a aliat cu PSD.

În monentul de față PNL este la un procent de 23%, în creștere pentru că și-a atras toată furia anul trecut, când Klaus Iohannis a adat la o parte USR-ul de la guvernare. Lumea s-a supărat pe Iohannis, pe PNL, care a coborât la 17%, dar între timp PNL și-a revenit pe fondul războiului din Ucraina, pentru că liberalii sunt reprezentanții Occidentului. PNL a trecut printr-o criză în toamna anului trecut, PSD trece printr-o criză acum și liberalii încep să-și revină și nu mai dă atât de mute semne de poziție a doua în relația PSD-PNL la guvernare. A început să-și găsească și o voce, pentru că a fost o perioadă în care PSD era puternic pe comunicare, dar PNL vine din spate și e perceput puțin mai profi”, a mai declarat Mirel Palada.

Întrebat despre drumul pe care va continua PSD-ul, Mirel Palada a afirmat că este posibil să existe o nouă răsculare a social-democraților și Marcel Ciolacu să fie dat la o parte sau poate urma aceeași cale generată de schimbarea de logică în strategia globală.

 

Urmăriți Impact.ro și pe