Se schimbă ora în România. Când va trebui să dăm ceasurile înainte cu o oră în această primăvară

Iancu Andreea 21.03.2022, 15:10
Se schimbă ora în România. Când va trebui să dăm ceasurile înainte cu o oră în această primăvară

Primăvara aduce nu numai zile însorite și vreme bună, ci și o schimbare a orei. În România, ora se schimbă conform perioadei calde a anului, astfel că trebuie să dăm ceasurile înainte cu o oră. Deși acest proces a fost dezbătut de-a lungul timpului, încercându-se stabilirea unui singur sistem orar, deocamdată nu există o măsură clară, stabilită de autoritățile române. În luna martie a anului 2019, Parlamentul European a votat pentru a se renunța la ora de vară, la nivelul Uniunii Europene, însă a rămas la latitudinea statelor integrarea hotărârii în legislația autohtonă.

Când se schimbă ora în România. Ceasurile trebuie date cu o oră înainte

Românii se pregătesc și anul acesta să treacă la ora de vară. La fel ca în fiecare an, venirea echinocțiului de primăvară resetează modul în care calculăm timpul. Cu zilele tot mai lungi și nopțile mai scurte, schimbarea orei ne permite să ne bucurăm tot mai mult de perioada de lumină de peste zi. Astfel, trebuie să dăm ceasurile cu o oră înainte, în fiecare an. Ora de vară se schimbă în România în următoarea perioadă.

Sistemul permite ca activitățile umane să se desfășoare pe cât de mult posibil în lumină naturală, fiind o metodă eficientă de a economisi inclusiv energia electrică necesară iluminatului. Lunile de vară sunt tot mai aproape, iar după echinocțiul de primăvară remarcăm faptul că ziua începe să fie tot mai lungă, în comparație cu perioada de întuneric. În 2022, România trece la ora de vară la finalul lunii martie, astfel că vom dormi mai puțin cu o oră. Data stabilită pentru a da ceasurile cu o oră înainte este 27 martie.

Când se schimbă ora în România
Ceasurile se dau și anul acesta cu o oră înainte

Efectele acestei schimbări

Ora 3:00 devine ora 4:00, la fel ca în fiecare an, în ultima duminică din martie. Schimbarea orei poate fi primită de unii drept o schimbare dificilă. Unii experți vorbesc despre dificultățile pe care le putem resimți la trecerea la o altă oră. Rutina poate fi afectată, astfel că unii remarcă o senzație de oboseală, insomnii, stări de nervozitate, lipsa concentrării, elemente pe care specialiștii le mai atribuie și asteniei de primăvară, atunci când trecem de la perioada de frig la lunile mai calde.

Când se revine la ora de iarnă în 2022

După ce vara va fi trecut, românii vor trece din nou la ora de iarnă. Revenirea la modul de calcul al orelor de peste zi se face în fiecare toamnă. Atunci, ceasurile vor fi date cu o oră înapoi, astfel că ora 04:00 va deveni ora 03:00. Lumina soarelui va fi observată mai puțin timp pe cer, iar nopțile vor deveni mai lungi. Această schimbare a fost făcută anul trecut pe data de 31 octombrie 2021, iar anul acesta ea va fi aplicată din ultima duminică a lunii octombrie. Deocamdată, România nu a stabilit dacă renunță sau nu la acest sistem orar.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...