Se schimbă legea. Șoferii vor fi obligați să facă aceste modificări, altfel nu vor avea certificat RAR

Andra Daoud 24.03.2022, 14:47
Se schimbă legea. Șoferii vor fi obligați să facă aceste modificări, altfel nu vor avea certificat RAR

Se chimbă legea transportului în regim de taxi și în regim de închiriere în România. Klaus Iohannis a promulgat actul normativ care aduce o serie de modificări pentru aceste mașini. În cazul în care proprietarii nu se vor conforma, nu vor mai putea obține certificatul de la RAR. Ce trebuie să știe șoferii care dețin astfel de mașini.

Se schimbă legea. Șoferii vor fi obligați să facă aceste modificări

Klaus Iohannis a promulgat miercuri decretul prin care se modifică art. 67, alin. 2 din Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere. Noua reglementare aduce schimbări importante, iar una dintre ele este că mașinile de taxi vor trebui să aibă geamuri securizate, altfel nu vor obține certificatul RAR.

În cazul taxiurilor, RAR nu va elibera certificatul de agreare, dacă geamurile acestora nu respectă prevederile Regulamentului nr. 43 al Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite (CEE-ONU) – Dispoziţii uniforme privind omologarea materialelor pentru geamurile din sticlă securizată şi instalarea acestora pe vehicule”, prevede actul normativ.

Dacă până acum taxiurile trebuiau să aibă geamuri transparente, de acum înainte vor putea circula și autovehiculele cu geamuri fumurii în regim de taxi. Până acum, legea prevedea că: „În cazul taxiurilor, Registrul Auto Român (RAR) nu va elibera certificatul de agreare, dacă acestea nu au geamuri transparente sau le au acoperite cu înscrisuri, colante ori alte dotări care atenueazp vizibilitatea atât dinăuntru, cât și din afară”.

Se schimbă legea. Șoferii vor fi obligați să facă aceste modificări, altfel nu vor avea certificat RAR
Se schimbă legea taximetriei în România

Noi licențe de taxi vor fi acordate în București

Noua lege permite existența taxiurilor cu geamuri fumurii, iar argumentul celor care au contribuit la modificarea legii a fost că multe mașini vin acum direct din fabrică echipate cu geamuri ușor opacizate. În plus, în cazul mașinilor electrice, geamurile fumurii ajută la reducerea semnificativă a utilizării instalației de climatizare și, implicit, reduce poluarea.

În urmă cu o săptămână, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, anunța că 1850 de noi licențe de taxi vor fi atribuite șoferilor din București. Pentru a le obține, doritorii trebuie să bifeze anumite criterii și să obțină un anumit punctaj. Vor avea prioritate taximetriștii care au mașini electrice, hibrid sau Euro 6, în schimb nu pot obține autorizație cei care au o mașină poluantă, mai veche de 5 ani.

În ceea ce privește transportul public, Nicușor Dan spune că până anul viitor are în plan să achiziționeze 100 de tramvaie, 100 de autobuze electrice și 100 de troleibuze noi. În prezent, Societatea de Transport București are doar 130 de autobuze hibrid, din cele aproximativ 1.400, care circulă zilnic.

Urmăriți Impact.ro și pe