Se schimbă legea în România pentru toți șoferii: ce găsești pe procesul verbal de amendă, de acum înainte

Gabriel Peneș 06.12.2022, 09:29
Se schimbă legea în România pentru toți șoferii: ce găsești pe procesul verbal de amendă, de acum înainte

Se schimbă legea în România pentru toți șoferii. Conducătorii auto ce vor fi surprinși de polițiști cu abateri în trafic trebuie să știe că, în curând, pe procesele verbale de constatare a contravenției vor fi trecute și alte informații decât cele obișnuite până acum. Ele se vor referi inclusiv la modalitățile de plată a amenzilor.

Se schimbă legea în România pentru toți șoferii

Se schimbă legea în România pentru toți șoferii. Pe procesele-verbale de constatare a contravenţiilor vor apărea, pe lângă informațiile ce se trec în prezent, respectiv cele legate de data și locul încheierii, datele de identificare ale persoanei, descrierea contravenţiei, indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează aceasta și altele, și informații privind modalităţile de plată a amenzilor, numele instituției către care se plătește și numărul contului în care se poate face plata. Schimbările sunt cuprinse într-un proiect legislativ pus recent în dezbaterea senatorilor.

Astfel, potrivit proiectului de lege de la Senat, modelul procesului-verbal de constatare a contravenţiei se va modifica, astfel încât să conțină și informații despre modalităţile de plată, inclusiv cele online, numele instituţiei către care se efectuează plata, codul fiscal al respectivei instituţii, codul unic de identificare al respectivei instituţii (CUI) şi numărul contului în care se poate efectua plata amenzii, informează avocatnet.ro.

Se schimbă legea în România pentru toți șoferii: ce găsești pe procesul verbal de amendă, de acum înainte
Pe procesul-verbal de contravenție, polițiștii vor trebui să treacă, printre altele, și modalitățile de plată a amenzii dată conducătorilor auto

Ce găsești pe procesul verbal de amendă, de acum înainte

În prezent, conform OG 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, procesul-verbal de contravenție cuprinde, în mod obligatoriu, următoarele informații:

  • data și locul unde este încheiat;
  • numele, prenumele, calitatea și instituția din care face parte agentul constatator;
  • numele, prenumele, domiciliul și codul numeric personal ale contravenientului, descrierea faptei contravenționale cu indicarea datei, orei și locului în care a fost săvârșită, precum și arătarea împrejurărilor care pot servi la aprecierea gravității faptei și la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;
  • indicarea actului normativ prin care se stabilește și se sancționează contravenția;
  • indicarea societății de asigurări, în situația în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulație;
    posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ;
  • termenul de exercitare a căii de atac și instanța la care se depune plângerea

În cazul în care contravenientul este minor, procesul-verbal trebuie să cuprindă și numele, prenumele și domiciliul părinților sau ale altor reprezentanți ori ocrotitori legali ai acestuia.

În nota de fundamentare a noii inițiative legislative se menționează și motivul din spatele acestei schimbări. „Legislația momentului prevede ca procesele verbale de constatare a contravenţiilor să cuprindă o serie de informaţii relevante, însă omite să cuprindă informaţii referitoare la modalităţile de plată, inclusiv cele online, a contravenţiilor”.

Reamintim că, din 2018, amenzile contravenționale pot fi achitate pe jumătate într-un termen de 15 zile de la momentul primirii procesului-verbal, nu doar în 48 de ore, așa cum era înainte.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....