Se schimbă harta Uniunii Europene? Negocierile vor începe cât de curând

Ioana Bucur 14.02.2021, 08:10
Se schimbă harta Uniunii Europene? Negocierile vor începe cât de curând

Se schimbă harta Uniunii Europene? Negocierile ar trebui să înceapă cât mai curând. Ce modificări importante se anunță și ce rol va juca Ungaria în noua configurație.

Cum se schimbă harta Uniunii Europene

Harta Uniunii Europene ar putea să se schimbe în viitorul apropiat. În timpul unei conferințe de presă cu omologul albanez, ministrul de Externe al Ungariei a anunțat că negocierile pentru aderarea la UE a Albaniei ar trebui să înceapă cât mai curând. Péter Szijjártó a susținut că Albania poate jucat un rol important atât în asigurarea securității în zona Balcanilor de Vest cât și în gestionarea fenomenului de migrație ce afectează întreg teritoriul european.

„Noi, în Ungaria, avem interesul ca în Balcanii de Vest lucrurile să mergă bine, astfel încât ne-am obligat să promovăm integrarea europeană şi euroatlantică a acestei regiuni. Este regretabil că anul care a trecut nu a fost suficient pentru începerea negocierilor pe fond. Din acest motiv, solicităm ţărilor membre care manifestă o sensibilitate mai mică faţă de extindere şi Bruxellesului să înceapă aceste negocieri”, a declarat Péter Szijjártó, ministrul ungar de Externe.

De ce vrea Ungaria ca harta Uniunii Europene să se schimbe

În timpul aceleiași conferințe de presă, Péter Szijjártó a anunțat că Ungaria va sprijini candidatura Albaniei, pentru perioada 2022-2023, în Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU). Potrivit ministrului ungar de Externe, în cazul în care Uniunea Europeană nu va coopera cu statele din regiune, va fi din nou luată cu asalt de imigranți, fenoment ce aduce, în contextul actual al pandemiei de coronavirus, pericole uriașe pentru populație.

Olta Xhacka, ministrul albanez al Afacerilor Externe și Relațiilor cu Uniunea Europeană, i-a mulțumit public omologului său de la Budapesta pentru ajutorul trimis de Ungaria, în valoare 260.000 de euro, după cutremurul din noiembrie 2019, dar și pentru donaţia, constând în echipamente medicale, destinată combaterii pandemiei de coronavirus.

Se schimbă harta Uniunii Europene?
Péter Szijjártó

„În fiecare zi care trece şi aşteptăm Bruxellesul, pierdem 100 de vieţi ungare”

Ungaria a devenit primul stat membru UE care a aprobat și folosește vaccinul rusesc anti-Covid 19, Sputnik V. Anunțul a fost făcut vineri, într-o conferință de presă, de medicul-șef ungar, Cecilia Muller.

„Azi , începem să vaccinăm cu vaccinul Sputnik , în centre de vaccinare desemnate de către autorităţi”, a anunţat Cecilia Muller.

Țara vecină a comandat deja două milioane de doze, ce vor fi livrate, eșalonat, pe o perioadă de trei luni, și cu care vor fi imunizați un milion de oameni. Nu este prima oară când autoritățile de la Budapesta se află în conflict cu Comisia Europeană, ungurii criticând în mai multe rânduri procesul în care sunt validate și achiziționate vaccinurile anti-Covid 19 de Bruxelles. Guvernul condus de Viktor Orban a fost și primul care a aprobat, în luna ianuarie, vaccinul Sinopharm, produs în China, şi a anunţat că a comandat cinci milioane de doze.

„Dacă Ungara începe să folosească vaccinul chinez (împotriva covid-19) Sinopharm în viitorul apropiat, peste 2,5 milioane de persoane vor putea să fie vaccinate până la Paşte. În fiecare zi care trece şi aşteptăm Bruxellesul, pierdem 100 de vieţi ungare”, a anunţat vineri, Viktor Orban.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...