Se schimbă Certificatul Verde. Doar această categorie îl va putea accesa

Gabriela del Pupo 27.12.2021, 16:00
Se schimbă Certificatul Verde. Doar această categorie îl va putea accesa

La nivelul Uniunii Europene s-a implementat marcarea dozei de rapel booster în contextul în care este posibil ca anul viitor cei care nu au făcut doza 3 să nu mai aibă un certificat verde valabil. Comisia Europeană a decis limitarea la nouă luni a valabilității certificatului verde pentru călătoriile intra-europene după vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completă alcătuită din două doze, pentru a încuraja astfel vaccinarea cu doza a treia. Astfel că la finele anului viitor cei care au doar 2 doze nu vor mai putea circula în baza vaccinării și vor fi nevoiți să se testeze sau să facă doza de rapel.

STS adaptează certificatul verde pentru doza 3

Serviciul de Telecomunicații Speciale anunță că certificatul verde va fi adaptat cu specificații privind numărul de doze pe care persoana care prezintă certificatul le-a făcut. Decizia a fost luată la nivel european și pregătește o nouă etapă în care în funcție de perioada care a trecut de la vaccinare, cetățenii UE ar putea fi nevoiți să facă doze de rapel pentru a putea să păstreze nivelul anticorpilor ridicat.

„Noul cadru de reglementare european va asigura, unitar în toate ţările, diferenţierea între certificatele de vaccinare care atestă finalizarea seriei primare şi certificatele de vaccinare emise în urma unei doze de rapel, în conformitate cu Decizia (UE) 2021/2301 a Comisiei din 21 decembrie 2021 de modificare a specificaţiilor tehnice”, informează un comunicat al STS, conform știrilor protv.

Certificatul verde devine obligatoriu la munca intr-o tara din UE. Se intampla de miercuri, 24 noiembrie

Se recomandă un nou certificat după doza booster

STS anunță și care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze cei care au facut deja doza 3.

“Recomandăm persoanelor vaccinate cu Johnson&Johnson şi care au făcut doza de rapel (booster) să îşi genereze un nou certificat digital UE privind COVID pe platforma https://certificat-covid.gov.ro. Pe noul certificat, la secţiunea ‘Numărul dintr-o serie de vaccinări/doze şi numărul total de doze din serie’ va apărea 2/1”, explică sursa citată.

Deocamdată valabilitatea redusă va fi valabilă doar în ceea ce privește călătoriile intra-comunitare. Accesul în restaurante, la concerte sau la alte evenimente după perioada de 9 luni revin fiecărui stat membru. Comisia Europeană a anunțat însă că recomandă statelor membre să aplice în general această regulă.

Până la data de 24 decembrie, în România au fost generate 10,5 milioane de certificate digitale UE privind COVID-19, prin intermediul platformei STS. Dintre acestea, 91% au reprezentat certificate de vaccinare împotriva COVID-19, restul fiind certificate temporare în baza testării sau cele valabile 6 luni a celor care au trecut prin boală.

Urmăriți Impact.ro și pe