Se schimbă banii în Europa. Românii vor avea alte bancnote când vor pleca în străinătate

Iancu Andreea 07.12.2021, 20:04
Se schimbă banii în Europa. Românii vor avea alte bancnote când vor pleca în străinătate

Lumea evoluează permanent, astfel că o serie de schimbări urmează să aibă loc în curând. Dincolo de contextul pandemiei, autoritățile de la nivel european pregătesc noi modificări privind banii care sunt folosiți în Europa. Astfel, românii ar urma să folosească alte bancnote atunci când călătoresc în afara granițelor. Aceste schimbări au fost anunțate în urmă cu puțin timp de către Banca Central Europeană (BCE).

Ce se întâmplă cu banii folosiți în Europa. Care sunt schimbările anunțate de autorități

Banca Central Europeană (BCE) a anunțat că banii utilizați în Europa urmează să sufere unele schimbări până în 2024. Astfel, bancnotele euro utilizate la nivelul Uniunii vor trece prin modificări de design, după ce BCE a decis organizarea unui concurs pentru noii bani. De asemenea, urmează să aibă loc o consultare publică. Decizia va aparține însă Consiliului guvernatorilor BCE. Modelele deja existente au la bază tema „vârste și stiluri”, care este reprezentată prin ferestre, uși și poduri.

Vrem să dezvoltăm bancnote euro cu care cetățenii europeni să se poată identifica și să fie mândri să le folosească, a declarat Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE.

Anunțul recent al reprezentanților Băncii Central Europene vine după ce, timp de 20 de ani de la apariția monedei euro, nu au existat modificări.

După 20 de ani, este timpul să revizuim aspectul bancnotelor noastre pentru a le face mai identificabile pentru europenii de toate vârstele și din toate mediile, a subliniat președinta BCE,  Christine Lagarde.

Se schimbă banii în Europa
Euro ar urma să se bucure de un nou design

Cum vor arăta noile bancnote euro, o decizie în care sunt implicați și cetățenii

Refacerea designului noilor monede euro va fi pus la punct în urma unor grupuri de discuții, care vor strânge mai multe opinii de la oamenii din zona euro. De asemenea, un grup consultativ tematic, din care va face parte și câte un expert din fiecare țară din zona euro, va prezenta Consiliului guvernatorilor BCE o listă cu teme noi. Deocamdată, cei care fac parte din grupul de consultări au fost numiți de BCE și provin din domenii precum istoria, științele naturale și sociale, artele vizuale și tehnologie.

Bancnotele euro sunt aici pentru a rămâne. Sunt un simbol tangibil și vizibil că suntem împreună în Europa, în special în vremuri de criză, și există încă o cerere puternică pentru ele.

BCE speră să dezvolte și o monedă digitală

În paralel cu procesul de reproiectare al bancnotelor euro, BCE își dorește să lanseze pe piața financiară și propria monedă digitală, după cum a precizat Fabio Panetta în comunicatul publicat pe site-ul BCE.

Astfel, moneda Euro digitală va reprezenta o alternativă la criptomonedele actuale și speră să răspundă cererii apărute privind mijloacele de plată electronice. Spre deosebire de o criptomonedă, viitorul euro digital ar putea fi un mijloc oficial de plată. În cazul criptomonedei, unitatea sa de cont nu este definită de stat și este emisă de organizații private.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...