Se repetă anul școlar? Ce spune ministrul Educației și ce așteptări are vicepremierul Turcan

Diana Radu 23.03.2020, 15:56
Se repetă anul școlar? Ce spune ministrul Educației și ce așteptări are vicepremierul Turcan

În contextul pandemiei, vicepremierul Raluca Turcan propune trei scenarii în privința anului școlar în curs. Printre prevedreri se numără și repetarea anului școlar de către elevi și studenți. Ce spune ministrul Educației despre această propunere?

Se repetă anul școlar? Răspunsul dat de ministrul Educației

Primul scenariu popus de Raluca Turcan prevede ca evaluările să aibă loc conform calendarului inițial, al doilea ca evalurările să fie decalate, iar al treile: repetarea anului școlar. În acest sens, Turcan a cerut o analiză ministerului Educației.

În replică, Monica Anisie, ministrul Educației a spus că varianta înghețării sau repetării anului școlar se exclude și-i îndeamnă pe elevi să continue să învețe.

ministrul educatiei, repetarea anului scolar
Se repetă anul școlar? Răspunsul dat de ministrul Educației

„Scenariul acesta al înghețării anului școlar nu este luat în calcul (…). În ceea ce-i privește pe elevii care trebuie să susțină examenele de Evaluare Națională, Bacalaureat sau studenții care trebuie să-și susțină licența, MEC va prezenta săptămâna aceasta variantele posibile pe care le ia în calcul în situația în care se va prelungi starea de urgență (…). Nu luăm în calcul să amânăm examenele cu un an”, a declarat ministrul Educației.

În contextul variantei propuse de Raluca Turcan și anume înghețarea anului școlar, președintele Asociației de Părinți a reacționat. Gabriel Chicioreanu este de părere că varianta înghețării anului școlar este una iresponsabilă, deoarece elevii au parcurs deja 80% din materie. În plus, acesta a adăugat că elevii nu vor rămâne în urmă cu materia, datorită cursurilor online.

Însă, Raluca Turcan susține că nu toți elevii au acces la Internet, ceea ce poate crea discrepanțe în pregătirea acestora pentru examenele importante precum: Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat.

„Dacă efectele predării online vom vedea că ating toate segmentele sociale, pentru că evident, România are şi segmente extrem de vulnerabile, unde accesul la Internet este îngrădit, unde inclusiv accesul la televiziune este deficitar, vom vedea în funcţie de aceste evaluări cum vom proceda cu anul şcolar”, a mai declarat Raluca Turcan.

Urmăriți Impact.ro și pe