Se pune sau nu busuioc sub pernă pentru a-ți afla ursitul? Ce spune un preot creștin despre această superstiție

Anca Manolica 05.01.2023, 22:55
Se pune sau nu busuioc sub pernă pentru a-ți afla ursitul? Ce spune un preot creștin despre această superstiție

În fiecare an, în ziua de 6 ianuarie, creștinii din toate colțurile lumii sărbătoresc Boboteaza sau Botezul Domnului. La fel ca în cazul tuturor sărbătorilor importante, și în cazul acesteia există o mulțime de tradiții și superstiții pe care oamenii le respectă. Una dintre ele face referire la busuiocul pus sub pernă.

Se pune sau nu busuioc sub pernă de Bobotează

Boboteaza face parte din cele 12 sărbători creștine importante, care ne reamintește de faptele petrecute la apa Iordanului, când Iisus Hristos a fost botezat, la vârsta de 30 de ani, de Sfântul Ioan Botezătorul. Din acest motiv, este marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, iar creștinii o respectă cu sfințenie.

După cum bine știm, credința populară asociază sărbătorile de peste an cu o serie de obiceiuri și tradiții, dar și de superstiții cu privire la ce este bine și ce nu ar trebui să facem în zi de sărbătoare. Acesta este și cazul sărbătorii de Bobotează, de care se leagă o mulțime de astfel de credințe.

Se pune sau nu busuioc sub pernă pentru a-ți afla ursitul?
Se pune sau nu busuioc sub pernă pentru a-ți afla ursitul?

Ce spune un preot creștin despre această superstiție

Una dintre cele mai cunoscute tradiții legate de prima sărbătoare importantă din anul calendaristic este ca fetele necăsătorite să își pună busuioc sub pernă pentru a-și afla ursitul. Ei bine, părintele Florin Ioniță, preot paroh al Parohiei Brătila de Jos, județul Bacău, spune că acest obicei este unul neortodox. Duhovnicul susține că este mai mult o provocare a domnișoarelor care își doresc să se căsătorească. 

„Este un obicei neortodox. Se spune că atunci când preotul vine cu Boboteaza, fata să nu vadă preotul sau dascălul, să rupă o bucată de busuioc, să o lege de deget și noaptea își visează ursitul. Nu este adevărat. Dacă era adevărat, era cel mai ușor.

N-am soartă, sunt în singurătate, când vine preotul cu Boboteaza, pun la deget busuioc, îmi visez ursitul și mă mărit. Câte fete n-au așteptat așa să se mărite și au ajuns bătrâne și nu s-au mai măritat. Așa zisul obicei cu busuiocul este mai mult o provocare a lor de a-și regândi viața și de aș dori să se căsătorească.

Probabil bătrânii le-au spus să se ducă să ia busuioc că se mărită anul acesta, iar dacă fata nu era căutată de niciun bărbat, începea să aibă nădejde în acest lucru. Deci, este un obicei care nu face cinste și este neortodox.”, a spus părintele Florin Ioniță, pentru Spectacola.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...