Se prelungește starea de urgență în România după 15 mai? ”Există și această posibilitate”. Anunțul făcut de șeful cancelariei primului-ministru

Diana Radu 03.05.2020, 17:09
Se prelungește starea de urgență în România după 15 mai? ”Există și această posibilitate”. Anunțul făcut de șeful cancelariei primului-ministru

Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a declarat că autoritățile iau în calcul mai multe scenarii pentru data de 15 mai, printre care și prelungirea stării de urgență instaurată în România. Acesta a mai spus că situația în ceea ce privește evoluția pandemiei este în continuare riscantă.

Şeful Cancelariei prim-ministrului explică ce s-ar putea întâmpla după 15 mai

Chiar dacă foarte mulți români așteaptă cu sufletul la gură ca izolarea să ia sfârșit, Ionel Dancă nu vine cu vești prea bune. Şeful Cancelariei prim-ministrului spune că există posibilitatea ca starea de urgență să fie prelungită. Un alt scenariu luat în calcul este instituirea stării de alertă, prin care autoritățile ar putea impune în continuare măsuri restrictive. De asemenea, nu este exclusă nici varianta ridicării stării de urgență.

„Există toate scenariile pe masă. Există inclusiv posibilitatea prelungirii stării de urgenţă, există scenariul modificării acestei situaţii şi declarării stării de alertă care să permită autorităţilor adoptarea unor măsuri restrictive în continuare, de o amploare mai mică, aşa cum există posibilitatea renunţării la situaţia de urgenţă şi de a derula o campanie de informare amplă la nivelul populaţiei astfel încât gradul de conformare la recomandările autorităţilor să fie în continuare unul foarte ridicat”, a declarat Ionel Dancă la Digi 24.

ionel danca, prelungirea starii de urgenta, posibilitate
Şeful Cancelariei prim-ministrului explică ce s-ar putea întâmpla după 15 mai
Ionel Dancă a mai spus că situația privind evoluția pandemiei din România este în continuare una riscantă, deoarece numărul celor infectați este în creștere. Această situație ar putea fi pusă pe seama unei relaxări anticipate a populației. Din această cauză, Dancă spune că se dicută mai multe sceanrii, astfel încât să nu fim puși în fața faptului de a nu mai putea gestiona fenomenul. În acest sens, se face apel în continuare la răbdare și la respectarea măsurilor impuse prin ordonanțele de urgență.
„Situaţia rămâne în continuare riscantă (…) Am încercat în ultima perioadă să enunţăm diverse scenarii pentru a da o speranţă românilor că situaţia va putea fi depăşită în curând şi vom putea gradual să revenim la un ritm de viaţă normal. Dar acest lucru depinde nu neapărat de autorităţi, cât de evoluţia infecţiilor, or în ultimele zile vedem că, în ciuda tuturor recomandărilor, poate şi pe fondul unei relaxări anticipate, grăbite, a populaţiei, au apărut noi cazuri şi noi focare. De aceea trebuie să fim în continuare vigilenţi. Din păcate, nu putem să ne grăbim numai din  perspectiva răbdării populaţiei să ne grăbim să adoptăm măsuri care ne-ar putea întoarce în situaţia de a pierde de sub control gestiunea acestui fenomen”, a mai afirmat Ionel Dancă.
În ceea ce privește posibilitatea deschiderii restaurantelor și a mall-urilor după expirarea stării de urgență, Ionel Dancă a precizat că acestea nu se vor afla în prima linie a măsurilor de relaxare. Asta pentru că reprezintă locuri cu risc ridicat de răspândire a infecțiilor. Toate măsurile care se vor aplica după data de 15 mai vor fi decise doar în urma unei estimări „foarte riguroase” făcute în zilele dinaintea datei cu pricina.
Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe