Se pot da sau nu mărtişoare la şcoală? Raed Arafat a spus clar

Cristian Cojocaru / 26.02.2021, 16:49
Se pot da sau nu mărtişoare la şcoală? Raed Arafat a spus clar

Din cauza restricțiilor sărbătorile din luna martie îi ținea atât pe elevi cât și pe părinți cu un mare semn de întrebare. Aceștia nu știu dacă pot duce sau nu mărtişoare la şcoală, pentru profesoare, așa cum se obișnuia în fiecare an, înainte de pandemie.

Pot duce elevii mărtişoare la şcoală?

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat a menționat faptul că elevii pot duce de 1 martie flori și mărtişoare la şcoală. Acesta recomandă însă distanțarea socială, afirmând că ministrul Educației a fost de acord cu acest lucru și că nu este necesar pentru a se mai intra în discuție.

„Cred că domnul ministru al Educației s-a pronunțat pe această temă și nu are rost să intrăm într-o discuție foarte controversată. Da, eu am înțeles că e posibil să se ducă flori mărțișoare luni. Distanțarea și tot trebuie păstrate”, a declarat Arafat.

Raed Arafat a menționat că la rândul lui, va duce mărțișoare colegelor de muncă. Ministerul Educației și cel al Sănătății au căzut de comun acord cu privire la redeschiderea școlilor interzicând schimbul de obiecte personale. Florile și mărțișoarele care sunt oferite profesoarelor ar fi putut intra în aceste categorii. Ministrul Educației a amintit că nu există nici o interdicție în acest sens, fiind permise pe baza faptului că floarea este un simbol și nu un obiect personal.

Copiii vor putea duce mărțișoare la școală în acest an numai că este recomandată distanțarea socială
Copiii vor putea duce mărțișoare la școală în acest an numai că este recomandată distanțarea socială

Se încearcă reducerea interacțiunilor între copii

Într-un comunicat de presă, ministerul Educației a transmis informația potrivit căreia nu se va impune nici o interdicție în acest sens.

„Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ nici o interdicție expresă cu privire la oferirea de flori și mărțișoare. În Ordinul comun nr. 3235/2021 al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății se prevede interzicerea schimbului de obiecte personale (Anexă: Măsurile sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ preuniversitar/unităţile conexe în perioada pandemiei de COVID-19 – II.

Măsuri de organizare a spaţiilor, a accesului în unităţile de învăţământ preuniversitar/unităţile conexe şi a programului şcolar, în contextul epidemiologic al infecţiei cu SARS-CoV-2, b) organizarea sălilor de clasă). Mărţişorul, element de patrimoniu cultural imaterial, a fost înscris de UNESCO, în anul 2017, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. În acest context, Ministerul Educației nici nu poate schimba și nici nu dorește să se implice în schimbarea/includerea unor valori de simbol precum “flori și mărțișoare” în categoria “obiecte personale”, se arată în comunicat.

Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Matei Balș a declarat că trebuie să se încerce reducerea interacțiunilor dintre copii.

„Trebuie să încercăm în această perioadă să reducem interacțiunile celor mici. E vorba de obiectul în sine, florile, mărțișoarele, când le dăm dintr-o mână în alta. În alt doilea rând, interacțiunile ar fi mai importante. Trebuie să ne apropiem de persoana de lângă noi, nu se păstrează distanțarea.

În al treilea rând, în situații de acest gen apar aglomerări. De obicei, se duc și la profesoara de alături, se duc și la directoare, apare un mediu în care se pot transmite mai ușor virusul la nivel de aerosoli. Pentru a se reduce riscul și pentru ca lucrurile să fie organizate, s-a mers pe acest ordin”, a afirmat Marinescu, pentru Europa Liberă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI