Se plafonează sau nu prețurile la raft în România? Ministrul Agriculturii a dat răspunsul

Diana Radu 30.03.2020, 11:54
Se plafonează sau nu prețurile la raft în România? Ministrul Agriculturii a dat răspunsul

Ministrul Agriculturii, Adrian Oroș a declarat că în momentul de față producătorii agricoli sunt afectați de pandemie, dar și de modul de cumpărare angro al cetățenilor. De asemenea, ministrul a vorbit și despre plafonarea prețurilor, dar și despre prețul produselor de import.

Ce se întâmplă cu prețurile de la raft în România? Răspunsul dat de ministrul Agriculturii

Adrian Oroș a explicat că la debutul pandemeiei românii s-au înghesuit la cumpărături pentru a face stocuri, moment în care prețurile au crescut. Însă, acum vânzările au mai scăzut iar prețurile au revenit la normal cu excepția celor de import, care au rămas crescute din cauza transportului care acum se realizează în condiții mai dificile.

preturi, raft, plafonare, ministrul agriculturii
Ce se întâmplă cu prețurile de la raft în România? Răspunsul dat de ministrul Agriculturii

„Dacă în primele zile după criza toată lumea a făcut stocuri, au alergat prin magazine și au cumpărat cantități foarte mari de alimente, iar prețurile au crescut semnificativ, apoi, în următoarea săptămână, vânzările au scăzut, prețurile au revenit aproximativ la normal, au rămas crescute doar cele care vin din import, pentru ca acolo există o oarecare îngreunare a transportului marfurilor.

Sigur, acest lucru este general, se întâmplă în toată Europa, sunt culoare de transport pentru alimente, pentru medicamente, dar situația nu este asemănătoare cu cea dinainte de criză, deci viteza de aprovizionare este mult mai mică și aici sunt probleme cu aprovizionarea și cu prețurile la alimentele din importâ”, a declarat Oros pentru RFI Romania.

În ceea ce privește plafonarea prețurilor la raft în România, ministrul Agriculturii a spus că nu consideră că aceasta este cea mai bună soluție în momentul actual și a explicat și de ce. Potrivit acestuia impunerea unui preț de piață care să nu mai lase loc de nicio negociere, micii producători români vor fi falimentați și vor dispărea de pe piață în cele din urmă. Drept urmare, nu se va interveni brusc cu vreo decizie asupra prețurilor, decât atunci când va fi neapărată nevoie, spune ministrul.

Adrian Oroș a dat asigurări că va face la fel ca și până acum tot ceea ce-i stă în putință, atât el cât și autoritățile ca magazinele să fie încontinuare aprovizione și să nu intervină o criză în acest sens.

Urmăriți Impact.ro și pe