Se modifică pensiile pentru milioane de români. Ce se va întâmpla de astăzi înainte, este oficial

Andra Daoud 15.03.2022, 16:40
Se modifică pensiile pentru milioane de români. Ce se va întâmpla de astăzi înainte, este oficial

Pensiile a milioane de români se vor modifica peste noapte. Autoritățile au decis să facă o schimbare legislativă ce vizează cota de contribuție și care care impact în mod direct asupra a milioane de cetățeni. Decizia a fost adoptată deja, dar va mai dura ceva până când intră în vigoare. Ce s-a schimbat și cum îi afectează pe românii care contribuie la sistemul de pensii.

Se modifică pensiile pentru milioane de români

Cota de contribuție la pilonul II de pensii a fost majorată. Decizia a fost adoptată și urmează să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024. Potrivit proiectului ce vizează ordonanța de urgență dată de Guvern, contribuția va crește cu un procent, adică va fi de 4,75% în loc de 3,75%, cât este în prezent.

Articol unic – Alineatul (3) al articolului 43 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 482 din 18 iulie 2007, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:

(3) Începând cu data de 1 ianuarie 2024 cota de contribuţie la fondul de pensii este de 4,75%”, se arată în proiectul actului normativ.

În prezent, contribuția pentru pensie este plătită de angajatori și merge parțial către sistemul public de pensii (pilonul I) și parțial către sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II). Actuala cotă de contribuție la pilonul II este de 3,75% și este în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

Se modifică pensiile pentru milioane de români. Ce se va întâmpla de astăzi înainte, este oficial
Contribuția la pilonul II de pensii crește de la 1 ianuarie 2024

Ce înseamnă modificarea pentru viitorii pensionari

Creșterea cotei de contribuție este un semn bun pentru cei care cotizează la sistemul de pensii, consideră specialiștii. O contribuție mai mare înseamnă un venit mai mare sub formă de pensie, iar acest lucru se aplică și la pilonul II de pensii.

Să nu uitam că, până la urma, o pensie, indiferent dacă e publică sau privată, presupune același lucru: plăți lunare pentru asigurarea unei surse constante de venituri celor retrași din activitate. Pilonul 2 a fost conceput de la bun început ca un pilon complementar pensiei publice. Deci, atâta vreme cât pensia publică este plătită lunar, ar fi în beneficiul pe termen mediu al tuturor participanților ca și pensia aferentă pilonului 2 să vină în completare tot lunar”, a explicat președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR), Radu Crăciun.

El a mai adăugat că o astfel de modificare ar fi trebuit să fie făcută cu câțiva ani în urmă. Măsura de creștere a contribuției la Pilonul II face parte din programul de guvernare al coaliției și a fost inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Urmăriți Impact.ro și pe