Se interzice pe 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar. Decizia luată de Parlament

Diana Radu 23.04.2020, 16:14
Se interzice pe 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar. Decizia luată de Parlament

Un proiect de lege prin care se interzice exportul de buștean din data de 1 ianuarie 2021, pe o perioadă de 10 ani în spațiul extracomunitar, a fost adoptat joi de Camera Deputaților. Proiectul a fost votat cu 316 voturi ”pentru” și o abținere.

Parlamentul a votat interzicerea exportului de buștean în spațiul extracomunitar timp de 10 ani

Actul normativ interzice exportul de buștean pe o perioadă de 10 ani și prevede amenzi drastice pentru cei care nu respectă legea. Mai exact, nerespectarea interdicției de export a buștenilor se pedepsește cu închisoare de la unu la trei ani și cu amenzi ce pot ajunge și la 100.000 de lei.

„Se interzice exportul de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund, pentru o perioadă de 10 ani, în spaţiul extracomunitar începând cu data de 1 ianuarie 2021. Nerespectarea interdicţiei de export a masei lemnoase se pedepseşte cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă în cuantum de 100.000 lei”, se arată în proiectul de lege adoptat.

export bustean, interzicere, parlament
Parlamentul a votat interzicerea exportului de buștean în spațiul extracomunitar timp de 10 ani. Sursă foto: Fanatik

De asemenea, în proiectul de lege mai este prevăzut faptul că fiecare proprietate forestieră de la nivelul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, în vederea aplicării regimului silvic şi gestionării durabile a fondului forestier, trebuie să fie trecută într-un registru național de evidență informatizată.

Despre acest proiect, deputatul USR Cornel Zainea a spus că legea este egală cu zero și că gestionarea durabilă a pădurilor nu se va face așa, ci prin monitorizarea video a camioanelor de lemn și prin atribuirea DNA a acestor dosare.

„Proiectul propune să gestioneze durabil pădurile. (…) PSD şi PNL fac un pas de furnică înainte. Această prevedere va fi frecţie durabilă la picior de lemn. USR propune crearea ‘DNA a pădurilor’, sistem de monitorizare a video a camioanelor care transportă lemn, să interzicem şi exploatările forestiere în parcurile naţionale”, a spus Zainea.

Deputatul USR Dan Barna a spus că această lege este „ o perdea de fum menită să acopere tăierile ilegale de păduri” și că interdicțiile impuse sunt minore, drept pentru care nu crede că vor da rezultatele dorite.

Urmăriți Impact.ro și pe