Ca la noi la nimeni! În Slobozia există o parcare subterană nefinalizată, dar care necesită reabilitare! Epoeea parcării subterane din Slobozia este departe de a se fi încheiat. Noul primar al Sloboziei, Dragoș Soare, ar vrea să termine parcarea subterană din Piața Revoluției. Investiția, demarată în urmă cu opt ani, a fost subiectul central al presei locale ialomițene timp de multă vreme, pentru că este plină de vicii și este o rușine a administrației locale.
19,5 milioane de lei este suma pe care a înghițit-o lucrarea până la acest moment, însă pentru a deveni funcțională și sigură mai este nevoie de alți peste 14 milioane de lei. Culmea este că, deși nu a fost dată în folosință, structura are carențe grave la nivel de proiectare şi construcţie.
„Conform informaţiilor pe care le deţin, pentru a face funcţională această parcare ea trebuie să intre într-un program de reabilitare. Obiectivul are carenţe structurale grave la nivel de proiectare şi construcţie”, a spus Dragoş Soare. Mai exact, construcția are baza de patru ori mai mică decât ar trebui, pereții sunt cu 25 % mai subțiri și 47 de grinzi, care susțin tavanul, trebuie întărite. „Nu credeam că situaţia este atât de gravă. Vom cere ca cei care se fac vinovaţi de acest insucces să fie traşi la răspundere. Este o piatră de moară de gâtul comunităţii”, a mai spus primarul Sloboziei.
Și consilierul primarului a făcut câteva completări pe baza expertizei care s-a făcut încă de pe vremea fostul primar, Adrian Mocioniu. Astfel, Radu Gorunescu, a explicat ce este de făcut: „Din fericire, expertiza tehnică întocmită confirmă faptul că această construcţie nu va pica. Din acest punct de vedere e în regulă. Se recomandă, însă, să nu se intre cu peste 3,5 tone pe planşeu. În schimb, se recomandă nişte consolidări ale unor grinzi, 47 de grinzi din totalul de 110 necesită consolidări. Adică, aproape jumătate necesită consolidări, pentru că nu rezistă la sarcinile stabilite în normativele în vigoare.
Expertiza prevede şi cheltuielile care ar mai trebui făcute. Este opinia acestor experţi, care trebuie tratată cu rezerva de rigoare, ca la medic. Putem avea şi o „second opinion”. Ei spun că parcarea mai are nevoie de 4.563.851 de lei pentru a fi finalizată la caracteristicile din proiectul tehnic existent. Nu vorbim de reconsolidare. Lucrările privind accesul la parcare, unde sunt două variante de proiect, sunt estimate la 8.660.000 lei. Şi la Agoră ar mai fi nevoie de 842.000 lei ca să o faci să arate ca în proiectul iniţial”, a spus Radu Gorunescu.
Autoritățile locale spun că vor decide ce este de făcut. Fie obiectivul se va conserva, fie vor fi găsite fonduri pentru continuarea lucrărilor.