Se întâmplă cu prețurile la chirii, în prag de an universitar: cât dai pe o garsonieră în Cluj, Brașov, București, Iași

Gabriel Peneș 27.09.2022, 15:38
Se întâmplă cu prețurile la chirii, în prag de an universitar: cât dai pe o garsonieră în Cluj, Brașov, București, Iași

Începerea unui an nou universitar înseamnă o provocare în plus pentru studenții care-și părăsesc localitatea natală pentru a-și continua studiile la facultate. Iar dacă nu vor ori nu mai găsesc locuri în căminele universitare, singura opțiune pentru cazare rămâne închirierea unei locuințe de pe piața liberă. În toamna lui 2022, prețul chiriilor a crescut față de cel din anul precedent, dar lor li se adaugă și povara tot mai mare a facturilor la utilități ce trebuie achitate.

Se întâmplă cu prețurile la chirii, în prag de an universitar

Noul an universitar este o bucurie, dar și o provocare pentru tinerii ce merg la facultate. Dacă trebuie să-și părăsească localitatea natală pentru continuarea studiilor, prima și marea problemă este găsirea unui loc de cazare. Dacă nu vor să stea în căminele studențești, atunci opțiunea este închirierea unei locuințe de pe piața liberă.

După doi ani de pandemie, în plină criză energetică și economică, costurile cu chiriile au crescut considerabil. Majorarea s-a făcut simțită încă de pe timpul verii, când o chirie medie pentru un apartament construit până în anul 2000, a crescut și cu 10%, raportat la aceeași perioadă a anului trecut.

În București, cel mai mare centru universitar al țării, suma medie lunară solicitată de proprietari pentru o garsonieră, în august, a fost de 283 de euro, scrie economedia.ro, citând datele furnizate de imobiliare.ro. Dar înaintea începerii anului universitar, chiriile au urcat chiar și până la 500 de euro pentru o garsonieră într-o zonă centrală.

În cartierele din zonele II, III prețul chiriilor ajunge și la 300 – 400 de euro pe lună. Cei interesați pot găsi, însă, și prețuri mai accesibile, cele mai mici chirii înregistrându-se în zona Mărgeanului, Prelungirea Ghencea și Apusului.

Cât dai pe o garsonieră în Cluj, Brașov, București, Iași

Nu trebuie neglijat faptul că, în afara chiriei, studenții trebuie să plătească și facturile la utilități ale locuinței, care pot fi o povară financiară imensă în condițiile actuale. Nici în alte centre universitare din țară, nivelul chiriilor nu e mult mai scăzut.

În Cluj-Napoca, suma medie necesară pentru închirierea unei garsoniere s-a majorat semnificativ în ultimul an, situându-se în prezent la 300 de euro pe lună, față de 250 de euro pe lună în august 2021. În continuare există un ușor decalaj față de perioada pre-pandemică, de -0.3%.

Prețul mediu cerut la închiriere s-a majorat semnificativ și pe segmentul apartamentelor cu două camere, care au ajuns să coste 450 de euro pe lună, comparativ cu 400 de euro pe lună în august 2021, ceea ce semnifică o creștere procentuală de peste 10%.

În centrele universitare din Iași și din Brașov, în schimb, o garsonieră se închiriază cu 250 de euro pe lună, exact suma cu care se închiria și înainte de pandemia de COVID. Apartamentele, în schimb, au costuri ceva mai ridicate, peste 350 – 400 de euro pe lună.

Specialiștii în domeniul imobiliar atrag atenția că prețurile locuințelor de închiriat, cu mici excepții, sunt sub nivelul din 2019. Însă, atrag ei atenția, din cauza impactului inflației, prețurile la chirii vor continua să crească și le vor depăși pe cele de dinainte de pandemie

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....