Se înăspresc legile care combat criminalitatea. Ce atribuții speciale o să capete DIICOT

Stefan Daniel 22.08.2019, 16:20
Se înăspresc legile care combat criminalitatea. Ce atribuții speciale o să capete DIICOT

Ministerul Justiției propunere înăsprirea legilor care combat criminalitatea. Criminalii și alți infractori nu vor mai putea fi eliberați condiționat atât de ușor și se lărgesc atribuțiile DIICOT. Anunțul propunerii a fost făcut chiar de către Ana Birchall, ministrul Justiției. Decizia a fost luată ca urmare a cazului crimelor din Caracal, dar mai ales, pe fondul criticilor din spațiul public. Toată lumea este de părere că legile care ar trebui să ne apere sunt o bătaie de joc, iar PSD intenționează să schimbe asta. Adică modifică ceea ce tot PSD a schimbat, sub „sceptrul” lui Dragnea.

Cum vrea PSD să distrugă criminalitatea și să dea mai multă putere către DIICOT

Se înăspresc legile care combat criminalitatea. Ce atribuții speciale o să capete DIICOT
Ministerul Justiției vrea să dea mai multe atribuții DIICOT-ului, pentru combaterea mai eficientă a criminalității

Joi, 22 august, ministrul Justiției, Ana Birchall, a anunțat că a inițiat un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea unor legi din Codul de procedură penală, ca răspuns la cazul crimelor din Caracal care a trezit România la realitatea din jur. În principiu, se modifică anumite prevederi actuale scandaloase care mai degrabă favorizează infractorii și criminalii, în loc să protejeze cetățenii de bună credință.

Astfel, crește limita de la 60 la 65 de ani de la care instanța poate dispune eliberarea condiționată.

Instanța poate dispune eliberarea condiționată doar dacă sunt îndeplinite cumulativ anumite condiții. Până acum, nu era nevoie de cumularea condițiilor.

Se consideră lipsire de libertate și fapta comisă asupra unui copil cu vârsta de până la doi ani.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Pentru a fi eliberat condiționat, condamnații pe viață trebuie să fi executat minim 25 de ani, față de 20 ani pe regula veche.

Percheziția poate fi efectuată oricând, și în intervalul 20.00 – 6.00 în cazul infracțiunii flagrante sau când percheziția se face într-un local deschis publicului la acea oră.

În cadrul constatării infracțiunii flagrante se poate pătrunde într-o locuință sau în orice spațiu delimitat în orice mod ce aparține ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, pentru prinderea făptuitorului ori pentru a pune capăt activității infracționale, precum și pentru înlăturarea unei primejdii privind viața, integritatea fizică sau bunurile unei persoane.

Ce atribuții noi primește DIICOT ca să combată criminalitatea

Se înăspresc legile care combat criminalitatea. Ce atribuții speciale o să capete DIICOT
Sporirea atribuțiilor DIICOT vine ca urmare a crimelor din Caracal

DIICOT va primi competențe pentru a ancheta infracțiunile împotriva persoanei, care erau până acum trimise la Parchetul General.

De asemenea, judecătorii sunt obligați să soluționeze „deîndată”, și nu în 24 de ore ca acum, cererile procurorilor pentru percheziții domiciliare.

Sporirea atribuțiilor DIICOT vine pe fondul acuzațiile din spațiul public potrivit cărora această direcție specializată în criminalitate organizată nu ar fi avut suficiente competențe pentru anchetarea cazului de la Caracal.

Vezi aici întregul document cu propuneri

Urmăriți Impact.ro și pe