Se deschid bisericile! Cancelarul premierului a făcut anunțul

Diana Radu 11.05.2020, 15:29
Se deschid bisericile! Cancelarul premierului a făcut anunțul

Şeful Cancelariei Guvernului, Ionel Dancă, a făcut anunțul mult așteptat de mulți dintre credincioșilor. Lăcașele de cult își vor deschide porțile după data de 15 mai, însă vor fi implementate o seamă de reguli sanitare.

E oficial: Bisericile se redeschid după data de 15 mai

Ionel Dancă a anunțat oficial că bisericile sunt libere să-și exercite activitatea cu respectarea regulilor de disciplină sanitară, după data de 15 mai. Biserica Ortodoxă Română se pregătește deja riguros pentru întâmpinarea credincioșilor.

„În ceea ce privește cultele religioase, potrivit proiectului de lege, activitatea acestora se exercită liber cu respectarea regulilor de disciplină sanitară stabilită de autoritățile cu atribuții în domeniu, inclusiv de Comitetul Național pentru Situații de Urgență cu consulatarea Departamentului cultelor”, a declarat Ionel Dancă.

redeschiderea bisericilor, anunt, cancelarul premierului
E oficial: Bisericile se redeschid după data de 15 mai

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a declarat că pentru început lăcașele de cult vor fi primi un număr restrâns de persoane pentru rugăciune individuală, iar slujbele nu se vor oficia cu mai mult de 16 persoane.

„Credem că bisericile și lăcașele de cult pot fi deschise inițial unui număr restrâns de persoane pentru închinare individuală. Deja s-a vorbit de o cifră rezonabilă pentru aceste evenimente religioase cu caracter privat, maximum 16 persoane. Pentru accesul unui om care trece pe stradă și vrea să intre în biserică să se roage pentru câteva minute, acest lucru ține de firescul absolut al lucrurilor (…) Ulterior, slujbele vor putea fi ținute afară, cu păstrarea distanței fizice rezonabile”, a declarat Vasile Bănescu la Antena 3.

Iată ce reguli a impus Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) în ceea ce privește activitatea bisericilor după data de 15 mai:

  • Accesul persoanelor în lăcașurile de cult va fi permis numai cu respectarea precauțiunilor universal valabile pentru limitarea răspândirii infecției;
  • Accesul persoanelor în lăcașul de cult se va face limitat, cu respectarea unei suprafeţe de 8 mp per persoană;
  • Atât personalul care deservește lăcașul de cult, cât și persoanele care intră în lăcașul de cult vor purta mască. Pentru a oferi o protecție eficace, masca trebuie să acopere gura și nasul.
  • Persoanele își vor dezinfecta mâinile cu dezinfectat pe bază de alcool care va fi pus la dispoziție la intrarea în lăcașul de cult;
  • La intrarea în lăcașul de cult se va efectua un triaj observațional și nu se va permite accesul persoanelor prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree);
  • Se vor plasa la loc vizibil anunțuri scrise privind regulile de distanțare fizică și cele de acces în lacaș.
Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe