Se dau câte 500 de lei de la stat pentru aceşti tineri români. Condiţii ca să-i primească

Andra Daoud 06.01.2022, 13:49
Se dau câte 500 de lei de la stat pentru aceşti tineri români. Condiţii ca să-i primească

Statul român le dă bani copiilor pentru a-i stimula să învețe mai bine. S-a anunțat numărul de elevi care vor beneficia de burse în 2022, precum și valoarea burselor. Peste jumătate de milion de elevi din România vor putea primi câte 500 de lei, sub formă de bursă de merit sau de bursă socială. Cifra a fost confirmată de Ministerul Educației, care sunt condițiile pentru acordarea burselor.

Se dau câte 500 de lei de la stat pentru acești tineri

Banii pot fi un stimul eficient pentru elevi, iar statul român tocmai a anunțat numărul de burse școlare pe care îl va aloca pentru anul 2022. În total, 537.477 de elevi români vor primi burse de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social. Dintre acestea, aproximativ 347.000 sunt burse de merit, iar pentru a le obține, copiii trebuie să aibă medii de peste 9.50.

Pragul de acordare a crescut, așadar, de la 8.50 la 9.50, decizie care i-a nemulțumit pe elevi, dar și pe părinți. La acestea se adaugă în jur de 156.000 de burse de ajutor social. Cifrele au fost confirmate printr-un comunicat al Ministerului Educației, remis de Agerpres.

Mai multe asociații de elevi au anunțat că vor ataca în instanță decizia de a crește pragul pentru bursa de merit de la 8.50 la 9.50. Ministerul Educației a ținut să menționeze că numărul de burse de merit care se vor acorda este de trei ori mai mare față de 2020, când doar 123.427 de elevi au beneficiat de acestea. Explicația nu a fost convingătoare pentru asociațiile de elevi, care au transmis că:

Marţi (…) a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul Ministerului Educaţiei pentru aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor elevilor. La nivelul ordinului, criteriile de acordare a bursei de merit sunt modificate. (…) Astfel, este tăiat numărul beneficiarilor de burse de merit, fiind afectaţi sute de mii de elevi din ţară.

Astfel, 730.000 de elevi din România rămân fără burse. Dacă ar fi să rostim numele fiecărui elev condamnat de către ministrul Sorin Cîmpeanu, ne-ar lua peste 8 zile, iar asta citind un nume pe secundă, fără a lua vreo pauză.

Se dau câte 500 de lei de la stat pentru aceşti tineri români. Condiţii ca să-i primească
Se dau câte 500 de lei de la stat pentru aceşti tineri români. Condiţii ca să-i primească

Cum justifică ministerul ridicarea pragului mediei

Decizia care i-a revoltat pe elevi este justificată de guvernanți prin faptul că, din datele transmise de inspectoratele școlare, pentru anul școlar 2021-2022, 346.698 de elevi ar fi eligibili pentru a primi burse de merit, adică au medii de peste 9.50.

Ordinul care stabileşte noile criterii generale de acordare a burselor elevilor a fost analizat în cadrul Comisiei de Dialog Social încă din data de 11 octombrie 2021. De altfel, chiar într-una dintre variantele propuse de reprezentanţii elevilor în data 14.09.2021 se menţiona acordarea burselor de merit pentru elevii care au obţinut rezultate deosebite la învăţătură, respectiv media generală între 9.50 şi 10, nota 10 la purtare în anul anterior, respectiv în primul semestru al anului şcolar pentru elevii aflaţi în clasa a V-a.

Precizăm că Ministerul Educaţiei monitorizează în permanenţă evoluţia şi va realiza o analiză a rezultatelor obţinute prin aplicarea acestei măsuri de sprijin şi stimulare a performanţelor elevilor putând propune, dacă va fi cazul, modificări ale criteriilor generale de acordare a burselor, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Noile cuantumuri minime ale burselor sunt:

  • 500 lei pentru bursa de performanță
  • 200 lei pentru bursa de merit
  • 150 lei pentru bursa de studiu
  • 200 lei pentru bursa de ajutor social.
Urmăriți Impact.ro și pe