Se dau banii înapoi, obligatoriu: toți pensionarii din România trebuie să știe legea

Gabriel Peneș 26.01.2023, 10:01
Se dau banii înapoi, obligatoriu: toți pensionarii din România trebuie să știe legea

Se dau banii înapoi, obligatoriu. În goana de a arăta că au grijă de veniturile pensionarilor, majorând pensiile cu 12,5% de la 1 ianuarie, guvernanții au uitat un lucru important. O decizie din decembrie 2022 a Curții Constituționale, obligă practic executivul să dea banii înapoi unei anumite categorii de pensionari, după ce timp de un an le-au reținut ilegal o anumită sumă din pensie.

Se dau banii înapoi, obligatoriu

Circa 400.000 de pensionari români ar urma să primească înapoi de la Guvern sumele plătite pentru asigurări sociale de sănătate. Este vorba despre seniorii cu venituri de peste 4.000 de lei care au plătit aproape un an aceste contribuții, după o Ordonanță de Urgență dată de guvern în decembrie 2021.

Un an mai târziu, în decembrie 2022, Curtea Constituțională a României a stabilit că este ilegal ca autoritățile române să stabilească plata CASS de către românii cu pensii de peste 4000 de lei printr-un OUG. Acest lucru se poate realiza, dar printr-o lege. Pentru că miniștrii au procedat greșit, acum se află în situația de a returna banii reținuți ilegal și, în condiții ideale, ar trebui să nu mai aștepte foarte mult timp până să facă asta, altfel se vor umple tribunalele.

Între timp, mulți dintre pensionarii păgubiți au cerut deja în instanță restituirea CASS după decizia Curții Constituționale, care a stabilit, în decembrie 2022, că guvernul a greșit obligând la plata unei astfel de taxe.

Se dau banii înapoi, obligatoriu toți pensionarii din România trebuie să știe legea
Pensionarii cu pensii de peste 4.000 de lei trebuie să-și primească înapoi banii reținuți neconstituțional vreme de un an pentru plata asigurărilor de sănătate

Toți pensionarii din România trebuie să știe legea

În acest context, avocatul Adrian Toni Neacșu, fost judecător și membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a explicat, pentru Gândul, că este previzibilă o creștere exponențială a litigiilor deschise împotriva statului de cei cu pensii mari.

„Au fost puține litigii, dar acum vor fi multe, inclusiv toți specialii, vor fi procese colective”, a avertizat Adrian Toni Neacșu.

De asemenea, Adrian Toni Neacșu subliniază că, legal, această măsură nu putea fi luată prin Ordonanță de Urgență, iar situația a fost, de altfel, sancționată la Curtea Constituțională.

„Corect juridic este ca statul să restituie banii prin lege, să nu aștepte litigii. Că nu este moral, asta e parte a doua. Curtea Constituțională nu a spus că nu poți lua CASS, ci că nu poți prin OUG, ceea ce este al naibii de corect. „Dura lex, sed lex” (Legea e dură, dar e lege). Asta este dacă vor să abuzeze prin OUG.

Normal că cei de la CCR au avut grijă și de banii lor (n.r. – sunt beneficiari ai pensiilor de serviciu), dar, pe de altă parte, au avut Constituția de partea lor, pentru că așa este: prin OUG nu trebuie să afectezi drepturi. Dacă mă întrebați pe mine, statul ar trebui să ceară bani de la premier și miniștri, că ei sunt de vină”, a mai spus avocatul.

Menționăm că, până acum, au fost înregistrat zeci de litigii în contencios administrativ şi fiscal, toate acțiuni împotriva OUG 130/2021. Acestea au apărut pe portalul instanțelor încă din prima parte a anului trecut, iar unele se judecă pe fond și altele au ajuns în apel. După decizia favorabilă pensionarilor, dată de Curtea Constituțională la finalul lunii decembrie, multe procese au fost reluate acum.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....