Se dau bani pentru românii care au acest tip de centrală în locuinţă. Sumele sunt destul de mari

Nicu Stan 18.05.2021, 08:02
Se dau bani pentru românii care au acest tip de centrală în locuinţă. Sumele sunt destul de mari

Se dau bani pentru românii care au acest tip de centrală în locuinţă. Sumele sunt destul de mari. De cât ar putea beneficia fiecare proprietar, vedeți în articolul de mai jos.

Se dau bani de la stat pentru românii care au centrală pe lemne. Care este condiția principală?

Se dau bani pentru românii care se încălzesc în casă cu un anumit tip de centrală. Sumele ar urma să fie destul de bune.

Ministrul Mediului a informat că proprietarii care au centrale pe lemne ar putea beneficia de ajutor de la stat pentru a le înlocui cu alte instalaţii mai puțin poluante.

Centralele pe lemne ar fi foarte poluante
Centralele pe lemne ar fi foarte poluante

Analiză la ministerul Mediului

”Facem acum o analiză în minister pe un program de susținere pentru gospodăriile care au astfel de centrale termice pe fosil, lemn, în principal, de eficientizare a acestora. Să venim cu sprijin pentru a ajuta acești cetățeni să-și cumpere centrale mai eficiente, mai puțin poluante, și să predea centralele vechi. Un fel de program rabla…”, a declarat Tanczos Barna la Europa Fm.

De asemenea, ministrul Mediului a spus că va solicita să nu se mai acorde autorizații de construcție fără centrală comună. Motivul este poluarea masivă din București care vine în mare parte de la centralele individuale din apartament.

Tanczos Barna vrea centrale comune pentru blocuri

Astfel, Tanczos Barna a anunțat că are o propunere pentru Primăria Capitalei. Respectiv, Tanczos Barna dorește să nu mai fie emisă nicio autorizație de construire fără centrală comună, cel puțin la nivel de bloc.

”De 20 de ani, cel puțin, nu s-a luat nicio măsură pentru reducerea poluării, nici pe poluarea industrială, nici pe poluare casnică din încălzirea rezidențială. Sunt din ce în ce mai multe centrale de apartament individuale pentru că nu merge sistemul centralizat de termoficare”, a mai declarat Tanczos Barna după ce a identificat care este marea poluare în București.

Clujul nu mai aprobă centrale termice de apartament

Pe de altă parte, Emil Boc, primarul Clujului, s-a pronunțat deja pentru interzicerea montării centralelor de apartament în blocurile noi din orașul în care este edil. Astfel, Emil Boc dorește ca blocurile noi să fie conectate la sistemul public de termoficare sau la o centrală comună.

”Am discutat să nu mai fie aprobate centralele termice pe apartament și încercăm să facem o Hotărâre în Consiliul Local. Până când vom avea toate actele gata, noi vom impune la toate construcțiile de blocuri realizate acum să facă centrale de bloc. Vrem astfel să fim mai prietenoși cu mediul. Toate susținerile europene vin pentru acest tip de energie verde, nepoluantă”, a spus Emil Boc.

Urmăriți Impact.ro și pe