Se dau bani pentru români din 29 octombrie. Nu mai trebuie returnați, cum poți să îi ceri

Nicu Stan 18.10.2021, 13:29
Se dau bani pentru români din 29 octombrie. Nu mai trebuie returnați, cum poți să îi ceri

Se dau bani pentru români din 29 octombrie 2021. Sumele luate nu mai trebuie returnate, potrivit Legii. Astfel, firmele și PFA-urile pot, odată cu finalul lunii octombrie, să acceseze finanțări nerambursabile pentru afaceri neagricole în mediul rural.

Se dau bani mulți pentru românii din mediul rural. Sumele, nereturnabile, ajung și la 200.000 de euro

Firmele și PFA-urile au la dispoziție, odată cu finalul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie 2021, două programe de finanțare pentru afaceri neagricole la țară.

De asemenea, ghidurile cu condițiile finale pentru accesarea banilor au fost publicate de curând de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Astfel, prin intermediul acestora, se vor putea solicita sume nerambursabile de până la 200.000 de euro.

Fonduri europene pentru afaceri neagricole
Fonduri europene pentru afaceri neagricole

Submăsurile 6.4 și 6.2

Se dau bani prin două submăsuri 6.2 și 6.4. În submăsura 6.2 înscrierile se fac începând cu 29 octombrie 2021 (ora 09:00) și 31 ianuarie 2022 (ora 16:00), în timp ce înscrierile în SM 6.4 au loc între 2 noiembrie 2021 (ora 09:00) și 1 februarie 2022 (ora 16:00).

SM 6.2, vizează acordarea unui ajutor pentru înființarea de noi activități neagricole la țară, fiind practic încurajată diversificarea afacerilor din mediul rural. Ajutorul este nerambursabil și va fi în sumă fixă de 50.000 de euro sau, în cazul acelora care vor să desfășoare activități de producție, de 70.000 de euro.

Ce trebuie să cuprindă dosarele de înscriere

Dosarele de înscriere, care trebuie să cuprindă cererea de finanțare, planul de afaceri și alte documente cerute de AFIR, se vor transmite online, fiind recomandată folosirea semnăturii electronice.

Astfel, se vor da bani pentru activități de producție, cum ar fi fabricarea hainelor, prelucrarea lemnului sau a fierului, activități meșteșugărești, aici intrând olărit, brodat etc., activități turistice, unde se încadrează camping-uri, parcuri de rulote, servicii de agrement și alimentație publică etc., precum și de servicii, aici intrând servicii medicale, sociale, veterinare, reparații mașini, consultanță, contabilitate, audit etc..

Cine poate beneficia de ajutoarele financiare

Cei care vor să intre în posesia banilor vor fi fermierii care vor să își diversifice activitățile, prin înfiinţarea unor activităţi neagricole pentru prima dată în spaţiul rural.

De asemenea, beneficiarii mai sunt microîntreprinderile şi întreprinderile mici existente  în mediul rural, care vor să dezvolte activități neagricole pe care nu le-au mai făcut anterior, precum și microîntreprinderile şi întreprinderile mici noi, înfiinţate în anul depunerii cererii de finanţare sau cu o vechime de maximum trei ani fiscali consecutivi, însă care nu au dezvoltat activitate comercială până în prezent.

Ce urmărește Submăsura 6.4

Prin Submăsura 6.4 se vrea stimularea mediului de afaceri din mediul rural, creşterea numărului de activităţi neagricole în acest mediu, precum și dezvoltarea activităţilor neagricole existente sau crearea de noi locuri de muncă.

Urmăriți Impact.ro și pe