Se dau bani în plus pentru angajaţi sub formă de vouchere. Pentru ce vor putea fi folosite tichetele de activități casnice

Elena Avramescu 03.07.2022, 21:10
Se dau bani în plus pentru angajaţi sub formă de vouchere. Pentru ce vor putea fi folosite tichetele de activități casnice

Este vorba despre tichetele de activități casnice, care sunt niște beneficii extra pentru angajați, ce pot fi primite de la angajatori, conform unei noi legi care va intra în vigoare anul viitor. În plus, acestea se adaugă celor deja prevăzute de legislație, precum tichetele de masă.

Vouchere noi pentru angajații români

În acest sens, se pare că salariații vor putea primi din partea angajatorilor lor, indiferent că sunt privați sau de stat, un nou tip de beneficiu extrasalarial. Noutatea este prevăzută în Legea prestatorului casnic, care va intra în vigoare abia de la începutul lui 2024, iar procedura pe care vor trebui să o urmeze angajatorii se regăsește în normele de aplicare ale acesteia, care au fost oficializate recent, potrivit avocatnet.ro.

Un număr de 50 de tichete primite de angajator vor putea fi acordate oricărui salariat, sub formă de primă sau bonus, fiind necesare datele de identificare ale acestuia. În acest sens, după ce le primește și în termen de 12 luni de la data cumpărării lor de către angajator, salariatul va putea să le folosească pentru a plăti munca necalificată prestată de altcineva pentru el.

Chiar dacă vorbim de gătit, activități de curățenie sau igienizare a locuinței sau grădinii, servicii de croitorie sau de îngrijire corporală, fie ca este vorba de hrănirea sau supravegherea copilului sau unei alte persoane avute în grijă, salariatul va putea să folosească tichetele primite pentru a plăti aceste activități care i-au fost prestate.

Creste valoarea tichetelor de masa. Suma primita de romani de la 1 iulie
Tichete pentru romani

În plus, conform Legii 111, prin utilizarea acestor tichete salariatul devine beneficiar casnic, iar persoana care prestează activități de muncă necalificată în beneficiul lui și care este plătit cu aceste tichete de activități casnice este numită prestatorul casnic.

Se pare că Legea 111/2022 va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2024 și, astfel, abia de atunci vor putea fi acordate aceste tichete salariaților.

Potrivit Legii 111/2022, sunt considerați angajatori care pot acorda aceste tichete aceeași care sunt prevăzuți și de Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare: instituțiile publice centrale și locale, operatorii economici deținuți integral sau majoritar de stat, regiile autonome, societățile și companiile naționale, indiferent de forma de organizare și de proprietate, instituțiile financiare și de credit, organizațiile cooperatiste, societățile agricole și alte forme de asociere agricolă cu personalitate juridică și organizațiile non-profit și orice altă entitate care are statutul legal de persoană juridică constituită potrivit legislației române.

În acest sens, toți cei care acordă tichete de masă sau cadou vor putea acorda și tichete de activități casnice salariaților lor. Mai mult, legea prestatorului casnic va institui această posibilitate, dar nu va impune o obligație pentru angajatori.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...