Se dau bani în plus la pensie, un nou ajutor social în România: 3,2 milioane de beneficiari

Gabriel Peneș 18.11.2022, 10:06
Se dau bani în plus la pensie, un nou ajutor social în România: 3,2 milioane de beneficiari

Decizia asupra procentului cu care se vor mări pensiile de la 1 ianuarie 2023 va fi luată de guvernanți în următoarele săptămâni. Pe de altă parte, europarlamentarul PNL, Rareș Bogdan, a anunțat că pensionarii cu venituri mai mici de 2.000 de lei vor primi un nou tip de ajutor social, dincolo de majorarea promisă.

Se dau bani în plus la pensie, un nou ajutor social în România

Problema măririi pensiilor se apropie de final, dat fiind că și 2022 este pe sfârșite. Guvernanții trebuie să se pună de acord asupra procentului cu care se vor majora veniturile seniorilor, precum și asupra modalității în care acest lucru se va realiza.

Pe de altă parte, Rareș Bogdan, europarlamentar din partea PNL, a transmis, joi seara, în cadrul unei emisiuni de la Profit TV, noi informații despre creșterea pensiilor în România, începând cu anul viitor.

Liderul PNL a declarat că peste 3.2 milioane de pensionari vor beneficia de un sprijin suplimentar, fiind vorba de cei care au venituri din pensie mai mici de 2.000 de lei.

„Sunt absolut de acord ca cei care venituri din pensie de sub 2.000 de lei, care sunt în total nu mai puțin decât 3,2 milioane de pensionari, să primească un sprijin suplimentar de tip one off (acordat o singură dată). Altfel, situația se complică, pentru că dacă vorbim de anvelopă bugetară de 15%, această creștere nu este de 15% ci de 12,9%.

Dacă venim cu acele ajutoare pe parcursul anului viitor nu se dau din bugetul pensiilor, ci din bugetul asigurărilor. Credem că în continuare că este absolut normal ca pensionarii României să primească pensia indexată, iar cei cu venituri sub 2.000 de lei să primească un sprijin suplimentar”, a spus Rareș Bogdan, citat de capital.ro.

Vor fi 3,2 milioane de beneficiari

Liberalul a mai explicat că PNL crede în continuare că este absolut normal ca pensionarii României să primească pensia indexată cu același procent, indiferent de cuantumul actual al acesteia.

„A fost o chestiune normală, în spiritul a ceea ce s-a afirmat de către președinte, premier, toți comunicatorii, chestiuni legate de creșterea pensiilor. Noi considerăm în continuare că rata inflației trebuie acoperită de această creștere. (..) Cei care au contribuit la ceea ce înseamnă sistemul de pensii fie că au 3.020, 2.100, sau 5.000 sau 7.000 de lei, este absolut normal să li se indexeze pensia, pentru că nu este constituțional altfel.

Dacă noi decidem o creştere a pensiilor cu 15% atunci este firesc ca şi cei 90.000 de români care au pensia peste 5.000 de lei să aibă indexare la această pensie la fel cum e firesc ca și cei între 4.000 şi 5.000 de lei pensie, respectiv 110.119 români să primească această indexare”, a spus Rareș Bogdan, conform sursei citate.

Afirmația vine în opoziție cu dorința exprimată de liderul PSD, Marcel Ciolacu. Acesta a afirmat în mai multe rânduri că nu este de acord cu o creștere nediferențiată a pensiilor, în contextul discrepanței mari între pensiile mici și cele mari.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....