Se dau bani de la stat pentru acești români. Banii intră pe card chiar astăzi

Stan Filon 18.09.2020, 12:29
Se dau bani de la stat pentru acești români. Banii intră pe card chiar astăzi

Fermerii afectați de secetă primesc astăzi ajutorul solicitat de la stat! Autoritățile au instituit o schemă de ajutor pentru fermierii afectați de seceta accentuată și prelungită din perioada 2019-2020.

Fermerii ale căror culturi au fost compromise de secetă primesc ajutor de la stat

Fermierii au avut timp de depunere a dosarelor pentru acordarea banilor timp de zece zile lucrătoare, până la jumătatea acestei săptămâni. Începând de astăzi, statul începe să le vireze ajutorul mult așteptat, potrivit unui anunț făcut joi de ministrului Agriculturii, Adrian Oros.

Anul agricol 2019-2020 a fost un adevărat dezastru pentru mulți fermieri, după ce culturile lor s-au pârlit pur și simplu sub razele soarelui. A fost un an foarte secetos, iar pagubele sunt uriașe, așa că statul a început deja să compenseze pierderile suferite de aceștia prin plata unui ajutor de stat, inclus în OUG nr. 148/2020, potrivit avocatnet.ro.

Fermerii ale caror culturi au fost compromise de seceta primesc ajutor de la stat
Fermerii ale caror culturi au fost compromise de seceta primesc ajutor de la stat

Ce sancțiuni primesc cei care fac fals în declarații

Cererile de solicitare a ajutorului de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică, s-au putut depune până la jumătatea săptămânii, din 18 septembrie, adică de astăzi, potrivit unui anunț al ministrului Agriculturii, citat de agerpres.ro, începând distribuția banilor către fermieri.

Ajutoarele de stat se acordă fermierilor afectați de secetă de pe tot cuprinsul țării, indiferent de forma sub care activează, adică pot fi persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale ori familiale sau producătorii agricoli persoane juridice. Banii se acordă celor ce au înființat, în 2019, culturi de grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz, rapiță.

Banii sunt oferiți doar celor care dețin un proces-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, iar suprafața calamitată este de peste 30% din suprafața totală declarată în cererea unică de plată pentru acest an și sunt înregistrați în evidențele APIA, în acest an, cu cerere de plată pe respectiva suprafață.

Pentru a putea primi banii de la stat, fermierii au depus la APIA o solicitare scrisă în acest sens, o copie a procesului-verbal de constatare și evaluare a pagubelor plus date despre contul bancar sau de trezorerie, în cazul în care sunt diferite de cele din cererea unică de plată pentru 2020. Documentele au putut fi depuse atât direct la sediile APIA, cât și prin fax, poșta clasică sau cea electronică.

Ordonanța de Urgență prevede și sancțiuni pentru cei care au făcut fals în declarații. Așadar, cei ce vor primi ajutor de stat necuvenit vor trebui, așa cum stabilește OUG 148/2020, să restituie sumele primite, la care se vor adăuga dobânzi și penalități de întârziere de la data încasării acestuia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...