Se dau bani de la stat, în 2022. Ministrul Muncii a făcut anunțul care anunță facilitățile

Stan Filon 19.08.2022, 13:55
Se dau bani de la stat, în 2022. Ministrul Muncii a făcut anunțul care anunță facilitățile

Vești bune pentru românii de peste 45 de ani care nu își găsesc un loc de muncă. Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) a anunțat că va suplimenta fondurile destinate angajării şomerilor respectivi, a ucenicilor, a şomerilor unici susţinători ai familiilor monoparentale sau şomeri de lungă durată, a declarat, miercuri, ministrul Marius Budăi. Vedeți în rândurile de mai jos despre ce este vorba, mai exact.

Se dau bani de la stat, în 2022, pentru angajarea șomerilor de peste 45 de ani

Ministrl Muncii, marius Budăi, a anunțat că bugetul pentru „Asistenţă socială” a fost majorat, în urma rectificării bugetare, cu 400 de milioane de lei. Angajatorii vor putea încheia noi convenţii pentru angajarea categoriilor sociale vulnerabile.

„Fondurile erau suficiente până la sfârşitul anului, dar prin această rectificare bugetară sunt şi bani suplimentari pentru a încheia noi convenţii. PSD îşi doreşte să sprijine mediul de afaceri, să păstreze locurile de muncă din sistem, dar şi să creeze alte locuri de muncă. Sprijinim mediul de afaceri, astfel încât să îşi califice oamenii la locul de muncă prin măsura uceniciei”, a afirmat Budăi pentru Agerpres.

Se dau bani de la stat, in 2022, pentru angajarea somerilor de peste 45 de ani
Se dau bani de la stat, in 2022, pentru angajarea somerilor de peste 45 de ani

Ce ajutor primesc angajatorii din partea statului

Angajatorii trebuie să știe că dacă decid să încadreze în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 ani, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale sau şomeri de lungă durată primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată, o sumă în cuantum de 2.250 lei. Au, totuși, obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni, în condiţiile prevăzute de art.85 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.

La fel se întâmplă și în cazul angajării persoanelor cu handicap. În bugetul MMPS sunt prevăzute subvenții și pentru angajatorul care încheie un contract de ucenicie la locul de muncă, acordând o sumă egală cu 60% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare pentru fiecare ucenic angajat in baza contractului de ucenicie.

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă reaminteşte absolvenţilor de învăţământ din promoţia anului 2022 că sunt aşteptaţi să se înregistreze în evidenţele agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă pentru a beneficia de serviciile gratuite de informare şi consiliere profesională, de mediere a muncii, precum şi de alte măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...