Se dau 15.000 de lei de la stat pentru românii care stau la curte. Alături de alte tipuri de ajutoare financiare din partea statului, o anumită categorie de persoane vor putea primi finanțări dacă îndeplinesc anumite condiții. Noua măsură îi vizează pe cei ale căror gospodării sunt afectate de atacurile urșilor și ale altor animale sălbatice.
Se dau 15.000 de lei de la stat pentru românii care stau la curte. Numeroase gospodării au avut de suferit, în ultimii ani, din cauza atacurilor animalelor sălbatice care au dat iama în orătăniile sau animalele proprietarilor, fie că a fost vorba de urși, de lupi sau de șacali. În acest context, autoritățile au căutat soluții de ajutorare a acestor gospodari.
Astfel, cei care au probleme generate de vizitele animalelor sălbatice pe proprietățile lor și care vor să reducă pagubele cauzate de acestea locuințelor sau terenurilor pe care le dețin vor putea cere finanțări de până la 15.000 de lei pentru instalarea de garduri electrice ori alte mijloace asemănătoare permise de lege, ce au ca scop ținerea animalelor la distanță.
Ordinul Ministerului Mediului nr. 827/2023, publicat, luni, în Monitorul Oficial, introduce, de fapt, o schemă de finanțare prin care cei ce au neplăceri cauzate de vizitele animalelor sălbatice să aibă posibilitatea de a cere bani de la stat pentru instalarea de sisteme, în special, garduri electrice, ce au rolul de a ține animalele la distanță de casele sau terenurile deținute, conform avocatnet.ro.
Astfel, prin programul multianual şi care se aplică la nivel naţional, cei interesați de instalarea de garduri electrice ori a altor mijloace permise de lege prin care pot fi ținute la distanță animalele sălbatice (instalații cu fascicule luminoase, sunete/ ultrasunete etc.) pot cere sume de până la 15.000 de lei.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Pentru a putea cere acești bani, persoanele fizice vor trebui să îndeplinească următoarele condiții:
Conform ordinului, banii de la stat vor putea fi folosiți pentru a acoperi cheltuieli legate de cumpărarea sistemelor, de montarea acestora, cheltuieli pentru informare și publicitate (vor trebui instalate panouri cu detalii privind proiectul), cheltuieli pentru proiectare, asistenţă tehnică şi studii, cheltuieli de consultanță și taxa pe valoarea adăugată aferentă cheltuielilor eligibile ale proiectului.
În documentul oficial, potrivit autorităților, banii vor facilita ”reducerea conflictelor om-animal și implementarea măsurilor de intervenție în zone populate cu animale din specii de faună sălbatică ori amplasate pe traseele acestora, respectiv pe raza exploatațiilor agricole/ pomicole/ stupine/ arii naturale protejate””