Se conturează o mare criză politică în Franța. Macron nu acceptă demisia premierului

Mihnea Tălău 21.06.2022, 13:51
Se conturează o mare criză politică în Franța. Macron nu acceptă demisia premierului

Liderul de la Elysse, Emmanuel Macron, a refuzat demisia guvernului prezentat de premierul Elisabeth Borne, pentru a nu se trezi cu un executiv „împiedicat”, care ar fi redus la „accelerarea afacerilor curente” până la numirea unei noi echipe. Opoziția îi cere să țină cont de rezultatul legislativelor care au avut loc în weekendul trecut.

Emmanuel Macron trage de timp

Cu toate acestea, „decrete importante” trebuie semnate în zilele următoare, spun apropiații lui Macron, menționând în special textele privind Parcoursup, punctul de indexare a funcționarilor, punerea în aplicare a măsurilor recomandate de „misiunea flash” privind urgențele spitalicești sau prelungirea primei auto până la 1 iulie, scrie Le Monde.

Concret, aceasta înseamnă că ministrul Tranziției ecologice, Amélie de Montchalin, sau ministrul Sănătății, Brigitte Bourguignon, deși învinsă în alegerile legislative de duminică, vor semna aceste decrete.

„Regula nu se schimbă”, spune un consilier: cele două femei, ca și secretarul de stat pentru Marea, Justine Benin, vor fi invitate să părăsească guvernul în timp util. Nimic nu spune nici că locul lui

Elisabeth Borne, prima femeie prim-ministru al Franței din ultimii 30 de ani
Elisabeth Borne, prima femeie prim-ministru al Franței din ultimii 30 de ani

Nimic nu spune nici că locul lui la Matignon este asigurat. Dar, într-o primă fază, Macron vrea să dea frâu liber consultării diferitelor forțe politice, astăzi și mâine, la Elysée, pentru a determina dacă pot apărea „soluții constructive” în Adunarea Națională, în pofida majorității relative a acesteia, a explicat anturajul său.

Prin aceasta, președintele Republicii, care întârzie întotdeauna să se decidă în alegerea bărbaților și femeilor care îl înconjoară, își asigură un mic răgaz, în ajunul unui posibil „big bang” al sistemului său politic, fie în Parlament, fie în guvern.

Reacția lui Marine Le Pen la anunțul lui Macron

Adunarea Națională îi primește de ieri pe deputații nou aleși, înaintea începerii mandatului lor miercuri și a primei ședințe publice a celei de-a 16-a legislaturi, care va avea loc la 28 iunie.

Marine Le Pen a reacționat la anunțul lui Macron potrivit căruia Elisabeth Borne nu va demisiona, argumentând: „Nu am fost de acord”.

„Dacă îmi permiteți, Elisabeth Borne sau altcineva, nu sunt sigur că ar schimba prea multe în ceea ce privește planurile lui Emmanuel Macron. Mai degrabă rezultatul alegerilor legislative ar trebui să îl pună pe gânduri și această majoritate extrem de relativă care trebuie să aibă din nou consecințe. Francezii trebuie să se facă auziți”, a declarat Le Pen.

Urmăriți Impact.ro și pe