Se cere carantină în Bucureşti şi Ilfov. Preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie: „E un moment critic”

Ioana Bucur 14.10.2021, 13:51
Se cere carantină în Bucureşti şi Ilfov. Preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie: „E un moment critic”

Valul patru al pandemiei de Covid-19 a adus noi recorduri nedorite la noi în țară. În urmă cu doar câteva zile, autoritățile anunțau aproape 17 mii de cazuri noi și peste 400 de decese provocate de virus, în doar 24 de ore. În Capitală, rata de infectare a depășit 15 la mie, iar în localitățile învecinate, incidența se apropie de 20. În aceste condiții extrem de dificile, președintele Societății Române de Epidemiologie trage un semnal de alarmă și vorbește despre carantină în București și Ilfov.

Carantină în București și Ilfov? Rata de infectare în localități de lângă Capitală a depășit 20 la mia de locuiutori

Prefectura Ilfov a anunțat joi, 14 octombrie, incidența cumulată a cazurilor de Covide-19 în județ. Potrivit autorităților, șase localități ilfovene au ajuns la o incidenţă mai mare de 20 la mie, pe prima poziție fiind Clinceni, cu 23,68 la mie.

Astfel, incidența cumulată a întregului judeţ a depăşit 15 la mie.

Potrivit DSP București, rata de infectare a ajuns joi la 15,42 la mia de locuitori, după ce luni incidența a fost 14,2 la mie, marți – 14,71, iar miercuri – 15,1.

Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie privește cu îngrijorare situația în care s-a ajuns, spunând că trăim un „moment absolut critic” al pandemiei și nu neapărat din pricina creșterii incidenței, ci a lipsei de acțiune. Specialistul vorbește despre carantină în Bucureşti şi Ilfov pentru cel puțin 14 zile, pentru ca măsura să fie, cu adevărat, eficientă.

„Este un moment absolut critic, nu neapărat din cauza incidenţei, ci pentru că înregistrăm 400 de decese zilnic. În Bucureşti şi Ilfov s-a depăşit de ceva vreme gradul de incidenţă de la care era necesară carantinarea.

Ştiu, nu este uşor să impui o astfel de măsură incomodă pe fondul gradului de complianţă al populaţiei şi într-o zonă în care activităţile economice, politice şi culturale au o asemenea intensitate. Dar este obligatorie. Repet, incidenţa a depăşit de mult cota la care erau obligatoriu de luat asemenea măsuri în Bucureşti-Ilfov.

Oricum, pentru a fi eficientă, această decizie de carantinare a Capitalei şi a zonelor limitrofe este necesară pentru cel puţin 14 zile”, a atras atenţia Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

Se cere carantina in Bucuresti si Ilfov. Presedintele Societatii Romane de Epidemiologie
Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie

Certificatul verde ar putea fi introdus „la orice activitate economică unde intrăm în contact cu persoane”

Întrebat despre posibilitatea carantinării Bucureștiului și județului Ilfov, premierul interimar a declarat că nu se ia în calcul o asemenea măsură.

„Nu în acest moment, nu luăm această măsură. Şi anul trecut a fost discuţia despre carantinarea Bucureştiului şi nu a funcţionat, dar ne uităm la alte măsuri care să împiedice răspândirea virusului”, a spus Cîțu.

Florin Cîțu a dezvăluit că au existat discuții cu ministrul interimar al Sănătății cu privire la prezentarea cetificatului verde pentru toate activităţile economice care implică un contact cu persoane din România.

„La orice activitate economică pe care o avem în România, unde intrăm în contact cu persoane, să avem certificatul verde. Dacă dorim să avem economia deschisă, cred că este o măsură care ar ajuta foarte mult”, a mai declarat premierul interimar.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...