Se caută voluntari care să se infecteze cu noul coronavirus. În ce țară se întâmplă asta

Cătălina Burghelea 27.01.2022, 06:14
Se caută voluntari care să se infecteze cu noul coronavirus. În ce țară se întâmplă asta

O țară europeană caută voluntari care să se infecteze cu noul coronavirus, pentru a contribui la dezvoltarea unor vaccinuri mai bune. Este primul studiu medical din lume autorizat să expună în mod deliberat participanții la virusul Sars-Cov-2. Testele pe oameni sunt făcute încă de anul trecut și s-au dovedit eficiente.

O țară caută voluntari care să se infecteze cu noul coronavirus

Studiul Universității Oxford din Anglia a fost lansat în aprilie anul trecut, la trei luni după ce Marea Britanie a devenit prima țară din lume care a aprobat teste cu oameni. La fel se întâmplă și cu zecile de mii de voluntari vaccinați împotriva Covid-19. Aceștia au fost lăudați pentru că au renunțat la aproximativ două milioane de ore din timpul lor pentru a ajuta la lansarea vaccinurilor Covid, pe tot parcursul anului 2021.

Prima fază a studiului, încă în curs de desfășurare, s-a axat pe aflarea cantității exacte de virus necesare pentru a declanșa o infecție, în timp ce a doua va avea ca scop determinarea răspunsului imunitar la infecție.

Ce vor să afle cercetătorii britanici în cadrul primului studiu medical din lume autorizat să expună în mod deliberat participanții la virus

Oamenii de știință sunt pe cale să efectueze cea mai slabă infecție posibilă, ce asigură că aproximativ jumătate dintre persoanele expuse prezintă simptome ușoare sau sunt asimptomatice. Cercetătorii intenționează apoi să expună voluntarii infectați în mod natural sau vaccinați anterior la repectiva doză, ca să determine ce niveluri de anticorpi sau de celule T imune sunt necesare pentru a preveni o infecție.

„Acesta este răspunsul imunitar pe care trebuie să-l inducem apoi cu un nou vaccin”, a precizat Helen McShane, profesor de vaccinologie la Universitatea Oxford și cercetător principal al studiului, potrivit Reuters.

Astfel, rezultatele studiului Oxford vor contribui major la dezvoltarea mult mai rapidă și mai eficientă a unor vaccinuri pentru noul coronavirus.

Locul în care bolnavii de covid pot merge la muncă

Ce condiții trebuie să îndeplinească participanții eligibili

Participanții eligibili trebuie să fie sănătoși și să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani. Voluntarii vor fi ținuți în carantină timp de cel puțin 17 zile, iar cei care vor dezvolta simptome specifice Covid-19 vor primi tratamentul cu anticorpi monoclonali Ronapreve de la Regeneron.

Anul trecut, a fost cea mai mare campanie de vaccinare din istoria Marii Britanii. Peste 90% dintre persoanele cu vârsta de peste 12 ani din Anglia au primit prima doză de vaccin, iar 82,4% au făcut rapelul.

Campanie masivă de vaccinare în Anglia

După ce apariția variantei Omicron a declanșat o accelerare a imunizării în timpul sezonului festiv, peste 1,6 milioane de oameni și-au primit doza de rapel în ultima săptămână a anului 2021, ducând numărul total de adulți vaccinați în UK la aproape 34 de milioane.

Serviciul Național de Sănătate a spus că voluntarii care lucrează alături de personalul medical au ajutat la intensificarea companiei de vaccinare în luna decembrie.

Salvarea multor vieți prin acest studiu

Directorul executiv al NHS Anglia, Amanda Pritchard, a declarat că eforturile voluntarilor „ar ajuta, fără îndoială, la salvarea multor vieți”.

„Alături de personalul NHS, voluntarii noștri altruiști au lucrat neobosit pentru a proteja țara – pe stadioane de fotbal, centre comerciale, piețe de Crăciun și nenumărate alte locuri de vaccinare. Vreau să le mulțumesc personal tuturor celor care și-au sacrificat timpul pentru a ne ajuta să batem record după record – continuând să facem din programul de vaccinare Covid-19 cel mai mare și mai de succes din istoria serviciilor de sănătate”, a precizat Pritchard.

Imunologii au folosit, de-a lungul timpului, testele pe oameni pentru a dezvolta tratamente împotriva multor boli infecțioase, dar studiul Universității Oxford este prima cercetare de acest fel cunoscută cu privire la virusul Sars-Cov-2.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...