Scurgerile de gaze a gazoductelor Nord Stream 1 și 2, considerate sabotaj din partea lui Putin: „Ar putea fi prima salvă din mai multe lucruri care ar putea să vină peste Europa”

Elena Avramescu 05.10.2022, 09:14
Scurgerile de gaze a gazoductelor Nord Stream 1 și 2, considerate sabotaj din partea lui Putin: „Ar putea fi prima salvă din mai multe lucruri care ar putea să vină peste Europa”

Scurgerile de gaze din Marea Baltică din ultimele zile au stârnit reale îngrijorări în rândul experților din domeniul informațiilor. Aceștia consideră că scurgerile de la gazoductele Nord Stream 1 și 2 au fost cel mai probabil provocate de ruși prin operațiuni de sabotaj, cu scopul de a transmite un mesaj Occidentului.

Rusia, acuzată de sabotaj

Mai precis, Moscova vrea să demonstreze că poate purta un război hibrid împotriva Occidentului, ținând cont că trupele ruse sunt înfrânte pe toate fronturile din Ucraina, notează Insider.

Acuzațiile au apărut după ce au fost observate scurgeri de gaze săptămâna trecută la gazoductele Nord Stream 1 și 2, care leagă Rusia de Europa. În acest sens, mai mulți lideri și oficiali occidentali, cum ar fi președintele Joe Biden și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, au transmis că incidentele sunt doar rezultatul unui act de sabotaj.

Imediat după producerea evenimentelor nefericite, Suedia, Danemarca și Germania au demarat mai multe investigații pentru a putea descoperi cine este de vină pentru dezastrul ecologic. Oamenii de știință sunt de părere că dezastrul a fost provocat de explozii subacvatice extrem de puternice, încât au fost detectate pe scara Richter.

Fostul director CIA John Brennan este de părere că Rusia reprezintă principalul suspect, iar aparentul act de sabotaj va semnala Europei că Rusia ar putea să atace dincolo de granițele Ucrainei.

„Acesta ar putea fi un semn că Rusia intenționează să facă orice crede că trebuie să facă pentru a slăbi determinarea Europei. Asta ar putea fi prima salvă din mai multe lucruri care ar putea să vină peste Europa”, a spus fostul director CIA John Brennan.

În discuție a intervenit și Andrea Kendall-Taylor, un fost ofițer american al serviciilor de informații care a condus analiza strategică despre Rusia pentru Consiliul Național al Informațiilor din 2015 până în 2018. Aceasta este de părere că scurgerile reprezintă rezultatul unui act intenționat de sabotaj provocat de Rusia.

Scurgeri de gaze la Nord Stream

De reținut că aceste gazoducte sunt deținute de compania rusească Gazprom și nu erau operaționale la momentul producerii scurgerilor.

Se pare că ar exista mai multe motive pentru care Rusia ar încerca să saboteze gazoductele în timp ce Moscova caută modalități cât mai rapide prin care să pună Europa aflată în plină criză energetică într-o poziție tot mai precară.

„Rusia semnalează Occidentului că dispune de o întreagă serie de unelte neconvenționale pe care le poate folosi pentru a perturba și răni Europa atâta timp cât sprijinul pentru Ucraina continuă”, a spus Andrea Kendall-Taylor.

Nu trebuie uitat faptul că în decursul săptămânii trecute, mai precis înainte ca Vladimir Putin să anunțe anexarea ilegală a celor patru regiuni din estul și sudul Ucrainei, publicațiile rusești de stat aruncau vina pe SUA pentru scurgerile de gaze prin Nord Stream.

„Acest argument este înșelător și face parte dintr-o campanie de propagandă internațională orchestrată cu atenție și menită să alimenteze retorica anti-Occident și anti-SUA în Rusia și în alte regiuni care sunt mai suspicioase în legătură cu implicarea Statelor Unite în lume, precum India și Africa”, a declarat Cynthia Hooper, profesor de istorie și expert în Rusia al Colegiului Sfintei Cruci.

Cynthia Hooper mai susține că urmează să fim părtași la două trenduri pe viitor, mai precis folosirea de către Rusia a formelor ascunse de intensificare a tensiunilor pentru care autoritățile pot nega responsabilitatea și încercarea de a da vina pe Occident.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...